NIJE DO ŠAMPONA: Ovo su glavni razlozi zašto NASTAJE PERUT i evo kako da je se rešite

Dobro obratite pažnju...

Kosa
Freedigitalphotos.net/stockimages

Perut je jedan od najomraženijih bjuti problema.

Neki se ljudi ceo život muče s perutavim temenom, dok se kod drugih javlja povremeno, a u svakom slučaju je neželjena. Ali ako joj znate uzrok, peruti se možete i lakše rešiti, pa čak sprečiti njenu pojavu, a evo i zbog čega se najčešće javlja.

1. Genetika

Slično kao i akne, perut može biti nasledna, ali u mnogo ređim slučajevima. Najčešće je perut genetski problem, ako netko u porodici ima hroničnih problema s kožom, poput seboreičnog dermatitisa.

2. Stres

Čini se da stres, osim bora, sedih vlasi i niza raznih bjuti i zdravstvenih problema, može izazvati i perut, pogotovo kod onih koji imaju kožu sklonu perutanju i sušenju.

3. Hormoni

Iznenadna promena u nivou hormona u telu takođe može izazvati perut. Razlog tome je što hormoni kontrolišu lučenje masti na temenu pa mogu izazvati i preterano mašćenje. U svakom slučaju, kada vidite da vam se kosa iznenada masti ili peruta, vrlo lako je moguće da je u telu došlo do disbalansa hormona.

printscreen

4. Psorijaza

Ako vas uz perut muče i crvenilo i iritacija kože na temenu, moguće je da se radi o psorijazi. Sumnjate li u kožnu bolest, obavezno posetite dermatologa.

5. Suvo teme

Baš kao i svaki drugi deo kože, i teme se može osušiti. Suva koža obično je rezultat dehidriranja, a kako biste to izbegli, koristite masku za kosu ili kokosovo ulje barem jednom nedeljno.

6. Loša higijena

Neredovno pranje kose takođe može uzrokovati perut zbog nakupljanja mrtvih ćelija kože na temenu. S druge strane, ni preterano pranje nije dobro rešenje. Ako vam je teme sklono perutanju, onda kosu slobodno temeljno perite svaka dva dana, u protivnom će biti dovoljno dva puta nedeljno.