NIJE PRESNO UVEK BOLJE: Ove namirnice su ZDRAVIJE KADA SE SKUVAJU

Povrće
Pixabay.com

Iskoristite pun potencijal hrane.

 

Ove namirnice su zdravije kad se skuvaju:

Paradajz

Paradajz u sebi sadrži hemijsku komponentu koja se zove likopen, a koja se smatra antioksidansom. Kuvanje paradajza sa maslinovim uljem 15-30 minuta povećava sadržaj likopena, pa nutricionisti preporučuju da od paradajza pripremite sos za testeninu, ribu ili piletinu, piše finirecepti.net.hr. 

Šargarepa

Kuvanje šargarepe zvuči pomalo nepotrebno, budući da je ovo povrće odlično i sirovo, međutim kuvanje u vrućoj vodi otpušta antioksidanse zahvaljujući kojima se sačuva više karotenoida i vitamina C. Karotenoid pomaže u zaštiti tela od slobodnih radikala, pa je odličan za vaše zdravlje. Šargarepu možete i da ispečete i prelijete sa malo meda i javorovog sirupa.

Kupus

Kupus je bogat hranljivim materijama kako god ga konzumiramo, ali kuvanje kupusa povećava sadržaj gvožđa. Iako kupus sadrži istu količinu kalcijuma i sirov i skuvan, kako biste povećali količinu kalcijuma koje vaše telo zaista apsorbuje, možete da ga koristite sa ostalim namirnicama koje su bogate kalcijumom. Na primer, možete da napravite picu sa rikota sirom i prekrijete je sa malo kupusa.

Breskve

Breskve iz konzerve možda će vas na trenutak vratiti u detinjstvo, međutim tokom procesa konzervacije breskve se kuvaju, što u potpunosti izvlači njihove hranljive vrednosti. U konzervisanoj varijanti, vitamin C se sačuva i do 2 godine dok u frižideru ili na kuhinjskom šanku s vremenom gubi svoju snagu. Takođe, breskve iz konzerve sadrže i do 10 puta više folne kiseline, čiji nedostatak u organizmu može da dovede do anemije.

Spanać

Sirovi spanać sadrži veće količine folne kiseline, vitamina C, B2 i B3 i kalijuma od kuvanog spanaća. Međutim, kada se skuva, spanać sadrži mnogo veće količine vitamina A, E i B1, proteina, vlakana, cinka, kalcijuma i gvožđa! Ali, priča tu ne prestaje, budući da kuvanje spanaća oslobađa beta karoten i lutein koji sprečavaju gubitak vida.

Pečurke

Kuvanjem pečuraka oslobađa se njihov puni hranljivi potencijal – pojačavaju se antioksidansi i dvostruko se povećava količina hranljivih materija kao što su vlakna, vitamin D, vitamin C, kalijum, gvožđe i folna kiselina.