NIJE SAMO LETNJA POSLASTICA: Lubenica štiti organizam od opasnih bolesti

Lubenica je jedan od najlepših i najukusnijih plodova u kojima mnogi vole da uživaju. Međutim, daleko od toga da su to njene najveće prednosti. Zdravlje i lubenica zapravo idu ruku pod ruku, a evo i kako.

lubenica
Pixabay.com

Hidrira

Voda nije slučajno u nazivu ovog voća – “watermelon”. Jedna kriška lubenice sadrži oko 250 mililitara vode, a svi znamo da unošenje adekvatne količine tečnosti – uključujući i hranu bogatu vodom – pospešuje cirkulaciju, zdravlje kože i varenje.

Štiti i čuva kožu

Vitamine A i C koji se nalaze u ovoj voćnoj poslastici odlična su podrška za zdravlje kože. Ona sadrži i likopen koji štiti kožu od sunčevog zračenja, piše “Lepota i zdravlje”.

Puna je hranljivih sastojka

Lubenica je veoma slatka, ali sav taj prirodni šećer u kombinaciji sa vitaminima A i C i te kako podržava imunološke funkcije.

Pomaže u regulisanju krvnog pritiska i borbi protiv bolesti

L-citrulin koji se nalazi u lubenici (posebno u belom delu kore) poboljšana funkcije arterija i snižava krvni pritisak, a kako je lubenica i jedna od najboljih izvora likopena ne čudi što smanjuje rizik od hroničnih oboljenja – bolest srca, dijabetes tipa 2, rak, kao i neurodegenerativne bolesti poput Alchajmera.

Smanjuje upale

Ova slasna letnja poslastica smanjuje bol i upale mišića.

Pomaže u varenju

Ovo voće takođe sadrži prebiotike koji stimulišu probiotsku aktivnost u digestivnom traktu.

Pomaže u regulisanju telesne težine

Lubenica može da bude savršen izbor za užinu ili dezert kada želite da smršate.loading...