Da biste stali na put virusima i bakterijama, probajte da delujete preventivno i tako ih unapred sprečite da deluju.

 

Stručnjaci kažu da je cimet u ovom slučaju odlično rešenje, jer je veoma moćan antimikrobni začin, pa se preporučuje da se dodaje u jela i pića. Njegova tajna je u sposobnosti da zaustavi rast i razmnožavanje bakterija, gljivica, pa čak i kandide. 

Studije pokazuju da je u tome često efikasniji od većine lekova. Istraživanje objavljeno u časopisu International Journal of Food Microbiology otkrilo je da on može da se koristi i kao alternativa aditivima koji sprečavaju kvarenje hrane. 

Stručnjaci su nekoliko kapi esencijalnog ulja cimeta sipali u 100 grama supe od šargarepe i zaključili da je on sprečio razvoj opasnog patogenog organizma na čak 60 dana. Kada je ta supa ostavljena u frižideru, bez dodatka cimeta, bakterije su počele da se razmnožavaju.