Nije svaka promena od koristi: Učestalo farbanje kose može narušiti zdravlje

Promena boje kose je brz način da unesemo promene, a može da bude i zabavna. Farbamo se kada nam je dosadila prirodna boje kose, idemo za nekim trendom ili kada pak želimo da prikrijemo sede vlasi.

Farbanje kose
Printscreen/Youtube

Stari Egipćani su bili među prvim poznatim ljudima koji su ofarbali kosu kanom, uglavnom da bi prikrili sede. Tako da, kultura farbanja kose nije nova, ono što je drugačije je to što sada imamo toliko opcija, što možda i nije dobro ukoliko se preteruje.

Često farbanje kose

Prečesto farbanje kose može da je ošteti, a da onda dobije potpunos suprotan efekat od očekivanog.

Na tržištu su uglavnom dostupne tri vrste boja za kosu: privremena, polutrajna i trajna. Razlike se odnose na to koliko prodiru u dlaku i koliko dugo traju. Sve boje za kosu su hemikalije koje menjaju prirodu i strukturu vaše kose.

Prema Healthline-u, nanošenje bilo koje vrste trajne boje stvara hemijsku reakciju koja uzrokuje podizanje proteina u kosi tako da hemikalije mogu prodreti u pramen kose. Nažalost, kada promenite strukturu proteina kose da biste dobili prelepu boju koju želite, to takođe može da dovede do gubitka snage kose, smanjene debljine i povećane hrapavosti folikula. Rezultat može da skine zaštitni sloj sa kose i učiniti da izgleda suvo.

Najbolje je da farbanje kose bude što manje, a da promene ukoliko ih želite unosite putem frizure.