Oni ističu da bi veličina porcije, sporije jedenje i uzimanje manjih zalogaja hrane mogli pomoći da izbegnete preobilne obroke. To bi zauzvrat moglo da zaustavi nagomilavanje kilograma a da ne morate previše da ograničavate ili korigujete ishranu.
Studija koju su sproveli lekari sa Državnog univerziteta Pensilvanija posmatrala je prehrambene navike 44 muškaraca i žena.
Kako bi izmerili koliko hrane konzumiraju, muškarcima i ženama su za ručak, jednom nedeljno tokom četiri nedelje posluživane različite veličine porcija testenine.
Stručnjaci su snimili učesnike i analizirali koliko brzo jedu, ali i koliku veličinu zalogaja uzimaju.
Otkrili su da generalno ljudi jedu više kada imaju veću porciju ispred sebe. Ako se veličina obroka povećala za 75 odsto, učesnici su jeli u proseku 45 odsto više.
Autorka studije Pejdž Kaningam, doktorantkinja na pomenutom univerzitetu, rekla je da je ovo jedna od prvih studija koje posmatraju brzinu konzumiranja hrane i veličinu ugriza u odnosu na to koliko osoba jede.
– Na osnovu naših otkrića, svesnost veličine porcije, usporavanje kada jedete i uzimanje manjih zalogaja hrane mogu pomoći u izbegavanju prekomernog jedenja. Takođe, budući da ljudi jedu više kad se posluži više, prekomerno konzumiranje kalorija iz velikih porcija može se smanjiti odabirom hrane koja ima manje kalorija po zalogaju – rekla je Kaningam.
Studija je objavljena u „American Society for Nutrition“, a učesnici su se razlikovali po dobi, polu, telesnoj težini, prihodima i obrazovanju, prenosi The Sun.