Sledeći put kad stanete na vagu i ne ugledate očekivani broj (iako ste strogo pazili na ishranu i vežbali), nemojte biti razočarani.

 

Manje kilograma na vagi nisu jedina potvrda da ste smršali niti da ste fit i u dobroj telesnoj formi. Samopouzdanje će vam podići i idućih pet dragocenih znakova koje vam sprava za merenje telesne težine neće pokazati.

1. Kako vam stoji odeća

Vaga vam neće pokazati da li ste izgubili samo centimetar ili ste smršali za ceo konfekcijski broj. Mišići su mnogo kompaktniji od masnog tkiva, što znači da će vam odeća vrlo verovatno bolje stajati ako ste dobili mišiće i izgubili salo.

2. Koliku mišićnu masu imate

Mišići su teži od masnog tkiva pa ako vaga pokazuje istu kilažu ili čak veću, a vežbali ste i pazili na ishranu, to može da znači da ste istopili salo i izgradili mišiće. To će vam pomoći dugoročno jer telo sagorijeva više kalorija da bi mišiće opskrbilo energijom nego što ih sagoreva kada imate više masnog tkiva.

3. Koliko povrća i voća pojedete svaki dan

Vaga vam ne govori šta se događa u vašem organizmu, naročito kad je reč o tome da li unosite dovoljno hranjivih materija. Ono čime svakodnevno opskrbljujete organizam mnogo je važnije za vaše celokupno zdravlje i telesnu formu od brojke na vagi.

4. Koliko ste naučili o zdravom načinu života

Ako želite da smršate dugoročno, važno je da se edukujete o zdravom življenju i o strategijama mršavljenja i održavanja telesne težine koje će vama najbolje odgovarati. Vaga vam neće pokazati šta ste sve naučili o zdravijem načinu života kao ni to koje ste sve navike, od kojih ćete u godinama pred vama profitirati telesno, a onda i mentalno, usvojili.

5. Koliku težinu možete podići i koliko možete pretrčati

Vaga vam neće reći u kakvoj ste telesnoj formi. I ljudi s kojim kilogramom viška mogu biti superfit i uspešno dizati tegove i pretrčavati impresivne dionice.loading...