NIJE ZA ŠALU: Evo kako samo jedan MASNI OBROK loše utiče na vaše zdravlje

Slanina
Pixabay.com

Evo kako vas upropasti samo jedan masniji obrok. Jedan, dobro ste pročitali…

 

Novo istraživanje čiji su rezultati objavljeni u stručnom časopisu Laboratory Investigation, pokazalo je da samo jedan obrok koji sadrži mnogo masti izaziva dramatične i trenutne promene na krvnim sudovima zdravih odraslih muškaraca koji su učestvovali u sudiji.

Odavno je poznato da je konzumacija namirnica koje sadrže zasićene masti i holesterol jedan od glavnih faktora rizika za pojavu kardiovaskularnih bolesti, kao što je na primer ateroskleroza, smanjenje elastičnosti arterija.

Ali, većina ljudi smatra da takva ishrana ostavlja posledice nakon dužeg vremena… A novo istraživanje koje su sproveli naučnici sa Univerziteta Džordžije pokazalo je da i samo jedan obrok ostavlja traga.

U studiji je učestvovalo deset zdravih odraslih muškaraca, i ispostavilo se da konzumiranje samo jednog obroka s visokim sadržajem masti, kakav je recimo čokoladni milkšejk, dovodi do nezdravih promena u krvnim sudovim i na crvenim krvnim zrncima.

Ispitanici su tokom eksperimenta popili milkšejk od punomasnog mleka sa šlagom i sladoledom, koji je imao 80 grama masti i 1.000 kalorija.

Posle četiri sata, testiranje je pokazalo da su krvni sudovi ispitanika manje elastični, a deo eritrocita koji su uobičajeno glatki, pločasti, postao je šiljatiji.

Ta promena u obliku eritrocita može takođe da utiče na krvotok, kaže dr Džulija Britejn, profesor anatomije na Univerzitetu Džordžije.

Takođe, registrovane su promene i u leukocitarnoj formuli, pošto obrok sa puno masti podiže nivo monocita (vrste leukocita koji se bore protiv zapaljenskih procesa u organizmu), na isti način na koji to čine infekcije, prenosi portal Medical News Today.

Ali, utešno je znati da su ove promene kratkotrajne prirode, pošto su nestale nakon osam sati.

Ne morate da paničite ako ste upravo pojeli čizburger i milkšejk jer su posledice takvog obroka privremene ako ste zdravi. Ali, ovo istraživanje jasno ilustruje zašto bi takav način ishrane morao biti na nivou izuzetka. Vaš organizam može da podnese jedan takav obrok i da se od njega oporavi, ako sledeći obroci ne budu isti takvi – upozorava ona.

Ova studija jeste sprovedena na malom broju ispitanika, i naučnici priznaju da ne znaju u kojoj meri ova promena u obliku eritrocita utiče na zdravlje krvnih sudova, ali poručuju i da je ranijim istraživanjima koja su sprovedena na miševima dokazano da kontinuirana ishrana s visokim udelom masti trajno oštećuje eritrocite. Taj izmenjeni oblik eritrocita kod miševa je izazivao imunološku reakciju organizma koja je za posledicu imala razvoj kardiovaskularnih bolesti.loading...