NIJE ZA ŠALU: Ovako izgleda alergijska reakcija na UJED KOMARCA!

Brojni su razlozi da ne volimo komarce: pored toga što su dosadni, mogu da budu i prenosnici vriusa – Zike i virusa Zapadnog Nila, a mogu da izazovu i alergijske reakcije.

Ujedi komaraca
Pixabay.com

Neke osobe jednostavno burnije reaguju na ujed komaraca – dok se jednima koža tek malo zacrveni, drugima se pojavi prilično veliki otok. Razlog za to je alergijska reakcija na ujed komaraca, a postoje i neke stvari koje možete da uradite u vezi sa tim.

Alergijska reakcija na ujed komarca dešava se kada usled ujeda dođe do lokalnog zapaljenja praćenog groznicom.

Ovakve reakcije zapravo dolaze zbog proteina koji se nalaze u pljuvački komaraca. Obično se javljaju nekoliko minuta do nekoliko sati od ujeda.

Simptomi alergijske reakcije na ujed komaraca su sledeći: zapaljenje, uključujući otok, toplota na mestu ujeda, crvenilo, svrab ili bol.

U medicinskoj literaturi se opisuju neke prilično ekstremne reakcije – na primer, otečeno lice, otečeni očni kapci do mere da su oči zatvorene, crveni i otečeni zglobovi. Neki ljudi imaju poteškoće u disanju, kao i groznicu ili povraćanje.

Ukoliko se otok ne smiri ni nekoliko dana nakon ujeda, ili potaje sve veći, moguće je da je reč o infekciji, pa bi trebalo da potražite pomoć lekara.

Šta uraditi

Naravno, bolje je sprečiti nego lečiti, tako da je najbolje što možete da uradite da se na sve moguće načine zaštitite od komaraca – repelentima i odgovarajućom odećom.

Ako vas uveć ujede, neki od gelova koji su antihistaminici mogu da smanje svrab i otok.

Može da pomogne i utrljavanje leda jer ponekad koža na mestu ujeda bude vrela. Opcija je i da kožu nakvasite i na ujed nanesete so koja će smanjiti zapaljenje.