NIJE ZDRAV ZA SVAKOGA! Postoje osobe koje NIKAKO ne bi smele da POSTE jer rizikuju zdravlje

Ako ste se odlučili da se tokom Božićnog posta, koji je počeo juče i traje narednih narednih šest nedelja, uzdržavate od mrsne hrane, možete značajno da popravite svoje zdravlje, ali i da ga ozbiljno narušite ako je vaš organizam već iscrpljen hroničnim ili akutnim bolestima, a vi mu uskratite nephopdne nutritijente.

riba
pixabay.com

Jasmina Ristivojević, strukovni nutricionista-dijetetičar, tvrdi da je posna ishrana značajna zato što pročišćava krvne sudove. Za vreme posta jede se mnogo više voća i povrća, što se pozitivno odražava i na izgled kože i kose. S obzirom na to da se za vreme uzdržavanja od namirnica životinjskog porekla više konzumira hrana bogata celulozom, to blagatvorno deluje i na varenje i regulisanje stolice, pišu Novosti.

– Našu današnju ishranu karakterišu preobilni i nepravilno izbalansirani obroci. U njima je previše masnoće, crvenog mesa, hleba, a malo mlečnih proizvoda, povrća i voća. Zato je post u našim uslovima više od preporuke – kaže Jasmina Ristivojević.

Ipak, bez obzira na sve dobrobiti koje ima ova vrsta ishrane, ona nije za svakoga.

– Post se ne savetuje teško bolesnim, onima koji se oporavljaju posle operacije ili povrede i bolesti, obolelima od tuberkuloze, pacijentima koji primaju citostatike ili su na hemoterapiji. Nije poželjno da poste ni stari ako osećaju slabost, kao ni deca u razvoju, trudnice i svi koji su anemični – kaže naša sagovornica.

Većina koja se pridržava posta praktikuje jednoličnu ishranu koja najčešće podrazumeva dosta krompira, pirinča, džema, belog hleba…

– Ukoliko se bez prave mere unose navedeni ugljeni hidrati, može da se dogodi da posle 40 dana posta dođe do vrtoglavice, anemije, dekoncentracije i lošeg raspoloženja, čak i kod zdravih osoba. Zato bi posna ishrana trebalo da bude bogata jezgrastim plodovima, semenkama, sojinim, heljdinim i ovsenim mlekom i naravno ribom pečenom u rerni – kaže Jasmina Ristivojević.

Naša sagovornica savetuje i da motiv za post nikako ne bi trebalo da bude gubitak telesne težine, jer će ovim načinom ishrane organizmu može naneti više štete nego koristi.

– U postu je važno da se jedu mali zalogaji, da se hrana dobro sažvaće i da se uvek sačeka pre dodatnog uzimanja porcije, jer organizmu je potrebno vreme da pošalje signal mozgu da je sit – ističe ona.

DIJABETIČARI, OPREZ!

Ishrani bez proteina životinjskog porekla mogu da se podvrgnu i oboleli od šećerne bolesti, ali sa velikim oprezom.

– Dijabetičari bi mogli da sprovode pun post, ali samo po savetu lekara za ishranu, jer samo tako mogu da nauče pravilnu kombinaciju namirnica i njihovu odgovarajuću količinu – kaže Jasmina Ristivojević.