Nijedan konflikt NE TREBA DA SE GUŠI: Žučne rasprave ČUVAJU ZDRAVLJE – Dakle, VIČITE NA SAV GLAS!

Ispitanici koji su osećali tenziju i bili preplavljeni negativnim emocijama koje su zadržavali u sebi, ispoljavali su simptome fizičkih tegoba, od bolova do ozbiljnijeg obolevanja.

pixabay.com

Osobe koje otvoreno izražavaju ljutnju i bes u raspravama su zdravije od onih koje bes potiskuju i povlače se iz konflikta, tvrde istraživači Univerzitetu Mičigen, nakon analiziranja podataka 2.000 učesnika starosti između 33. i 84. godine. Ispitanici koji su osećali tenziju i bili preplavljeni negativnim emocijama koje su zadržavali u sebi, ispoljavali su simptome fizičkih tegoba, od bolova do ozbiljnijeg obolevanja.

 

Za razliku od njih, ispitanici koji su se, recimo, upuštali u raspravu tokom prepodneva, posle podne su osećali apsolutni mir, bez ijednog uznemiravajućeg simptoma. Nivo kortizola, hormona stresa, kod njih je bio nizak u odnosu na ispitanike koji su sve zadržavali u sebi.

Stoga, nijedan konflikt ne treba da se guši, već raspravom treba da se dođe do rešenja, bez obzira na to da li je reč o nesuglasicama sa direktorom, supružnikom, decom ili nekim drugim iz okruženja, poručuju istraživači.