NIKAKO DA SMRŠATE? Greške u ishrani koje većina ljudi pravi

Samo se fokusirajte na zdravu hranu...

Pixabay.com

PRE NEGO ŠTO POČNETE…

Da biste aktivirali mapu nutritivnih potreba, važno je da analizirate gde se sad nalazite i koji su vam ciljevi. U zavisnosti od toga koji stepen želite da dostignete, treba da vodite računa o svojim prehrambenim navikama.

OSNOVE ZDRAVE ISHRANE

Jedan od najvažnijih koraka je da odredite koliko kalorija vam je neophodno da ostvarite svoj cilj. Na primer, ukoliko radite na povećanju mase, treba da uzimate 250 do 500 kalorija više od vašeg trenutnog unosa kalorija. S druge strane, isti slučaj je ako želite da skinete kilograme, samo što ćete kalorije smanjiti za isti broj od 250 do 500.

Kad izračunate koliko kalorija vam je potrebno, podelite ih na sedam obroka.

ŠTA DA JEDETE?

Ako ste ozbiljni u nameri da izgradite vrhunsko telo, moraćete da se fokusiratei na ishranu koja sadrži zdrave masti, niskoglikemijske ugljene hidrate i proteine.

Tipičan obrok uključuje grilovane sveže pileće grudi, porciju pirinča u kombinaciji sa svežim brokolijem prelivenim malom količinom maslinovog ulja.

UOBIČAJENE GREŠKE

Ukoliko ste novi u svemu ovome, možda ćete pomisliti da bi trebalo da izbegavate ugljene hidrate i masti. Međutim, to su ključni elementi za vaš uspeh, zato što ugljeni hidrati pomažu rast mišića tako što skladište glikogen u tkivu tokom treninga.

Bez ugljenih hidrata, telo ne bi imalo dovoljno energije da izgradi mišić. I masti su važne jer održavaju nivo hormona, ubrzavaju metabolizam i povećavaju energiju.

KORISTI OD PRAVILNE ISHRANE

Ako se držite kvalitetnog plana ishrane, imaćete višestruke koristi. Kao prvo, zadržaćete energičnost čitavog dana zahvaljujući manjim obrocima, raspoređenim na par sati. Na taj način osećaćete manju potrebu za hranom, što dovodi i do topljenja suvišnih kilograma i smanjenja rizika od srčanog udara, kancera i dijabetesa.