NIŠTA LAKŠE: Rešite se prehlade i gripa za tili čas i to BEZ LEKOVA

Sezona gripa i prehlada uveliko je počela, a ako i vi mučite muku sa kijanjem, kašljanjem i povišenom teperaturom, probajte ove prirodne lekove.

Prehlada
Foter / makelessnoise / photo on flickr

Kako stručnjaci kažu, ovi neočekivani tretmani otklanjaju simptome prehlade za dva minuta i skraćuju vreme oporavka za čak 57 posto.

Čokoladom protiv upornog kašlja
Kašalj izazvan virusom može da potraje i do dve nedelje nakon što nestanu drugi simptomi. Na sreću, studije pokazuju da tamna čokolada umiruje kašalj i do 33 % efikasnije od lekova na recept. Kako stručnjaci kažu, potrebno je da prođu dva minuta da bi slatki lek počeo da deluje, a dejstvo traje i do šest sati. Teobromin, sastojak kakaoa, smiruje nadražene nerve koji pokreću kašalj.

Šetnjom protiv zapušenog nosa
Deset minuta šetnje može vam otvoriti sinuse brže i efikasnije nego kapi za nos, kažu istraživači sa Univerziteta Severne Karoline. Ako to radite svakodnevno, skratićete vreme provedeno na bolovanju za čak 57 %. Kretanje po hladnom vazduhu podstiče oslobađanje adrenalina, hormona koji smanjuje oticanje sinusa, i pojačava proizvodnju ćelija koje ubijaju virus.

Beli luk kao lek i preventiva
Ako svakog dana pojedete jedan ili dva čena belog luka možete da smanjite vreme oporavka za 35 % i prepolovite rizik od pojave još jedne ture prehlade, kažu kanadski istraživači. Beli luk je bogat sumpornim jedinjenjima koja povećavaju imunitet, blokiraju rast i širenje mikroba. Da biste aktivirali ova sumporna jedinjenja iz belog luka i učinili ih snažnijim, ostavite da seckani beli luk odmori deset minuta pre nego što ga pojedete ili dodate u neko drugo jelo.

“Parne” kupke ublažavaju bolove
Rinovirusi su toliko osetljivi na temperaturne promene da čak i 20-minutna kupka sa dosta pare pomaže da se oni potpuno odstrane. A ako svakodnevno praktikujete potapanje u kadu s vrelom vodom, dok ste okruženi parom, skratićete vreme oporavka za polovinu. Istraživači sa Univerziteta u Los Anđelesu kažu da vruća kupka ublažava bolove i krutost u zglobovima za 65 % i to samo za 10 minuta.