Ništa se ne dešava “preko noći”: Ako počinjete sa jogom, krenite od MIKRO KRETNJI

Dopustite vašem telu da uživa u jogi na pravi način, počnite od mikro kretnji vašu joga praksu.

Pixabay.com

Ako se nalazite na počeku vaše joga prakse najbolje je da krenete kao što kreće i beba. Pogotovo ako duži vremenski period niste bili fizički aktivni. Krenite sa malim koracima, krenite sa mikro kretnjama.

Naravno da možete da kreneta sa joga praksom tako što će te krenuti sa zahtevnijim sistemima (aštanga, vinjasa), međutim, ako nije u pitanju 1 na 1 praksa već rad u grupi najverovatnije je da će vam trebati dosta vremena da se “uhodate”.

Dok beba uči da hoda ni u jednom trenutku ne pomišlja da odustane od pokušaja i da sedne i nikada više ne ustane. U svim tim pokušajima beba spoznaje svoje telo, kretnju istog, balans, i to sve na mikro nivou. Kada sve to spozna, kako na fizičkom tako i na mentalnom nivou beba će prohodati. Kod bebe ne postoji NE, čak i kod beba koje izgledaju kao beznadežan slučaj.

Za mene se slobodno može reći da sam bio beznadežan slučaj, prohodao sam na par sekundi u prvoj godini, verovatno da bih pokazao svima da ja to mogu, i nakon toga sam se vratio puzanju. Puzao sam do svoje druge godine, tek u drugoj godini svog života sam ustao, i nisam se vratio puzanju.

Bitno je da posmatrate jogu kao vaš novi “bebeći hod”. Danas većina ljudi želi sve u trenutku, međutim sa jogom to nije slučaj. Joga je disciplina koja obavezuje čoveka na svim nivoima njegovog postojanja. Ako želite da krenete sa jogom zato što vam je neko rekao da je ona dobra za skidanje viška kilograma bolje je prvo da probušite kašiku kojom jedete.

Međutim, ako osećate duboko u vama da ste spremni za jogu i za sve dobrobiti koji proizilaze iz nje prepustite joj se, učite lagano iz časa u čas, dajte joj vremena. Ništa se ne dešava preko noći. Svakako krenite od mikro kretnji.

Mikro kretnje i disanje, to su dve komponente koje su vam dovoljne za početak. Ako budete forsirali sebe u nastojanju da postignete više na kraće staze prvo što će najverovatnije da otkaže je vaša psiha, a nakon toga i vaše fizičko telo. Mada se ponekad dešava i obrnuti proces.

Mikro kretnje su odlične za uspostavljanje daleko potrebne mobilnosti čitavog tela. Uz pomoć njih “podmazujete” vaše prste, zglobove, kolena, kukove, lopatice, radite na njihovom otvaranju, uz pomoć unutrašnjih i spoljašnjih rotacija. Uz pomoć mikro kretnji dolazi do finog istezanja tetiva, ligamenata, sve u granicama prijatnosti vašeg tela.

Mikro kretnje mogu da se podele na statički i dinamički deo. Cilj je isti, međutim dinamički deo zahteva veću mobilnost čitavog tela tako da je uvek bolje da se na samom početku joga prakse krene sa statičkim položajima. Dok praktikujete statičke položaje možete da u potpunosti usmerite pažnju na disanje. Disanje je jako bitno u jogi, pogotovo u zahtevnijim sistemima, tako da dok se nalazite u statičkim položajima pruža vam se mogućnost da savladate tehnike disanja na pravilan način.

Statički položaji podrazumevaju zadržavanje u određenom položaju par minuta. Isti ti položaji uopšte nisu zahtevni, zato što se prati i poštuje granica prijatnosti sopstvenog tela. Oni su vrlo bitni za mikro otvaranje, istezanje određenih delova vašeg tela. S druge strane, dinamički deo podrazumeva kretnje koje se ponavljaju od deset do dvadeset puta.

Dopustite vašem telu da uživa u jogi na pravi način, počnite od mikro kretnji vašu joga praksu.

Namaste.

Autor : Uroš Martinović