NISTE NI SVESNI: Ove loše navike koje svakodnevno praktikujete ŠTETE VAŠEM VIDU

vid
pixabay.com

Roditelji su nam uvek govorili da ne sedimo preblizu ekrana – kako kasnije ne bismo morali da nosimo naočari. Ispostavilo se da nema dokaza da gledanje televizije trajno oštećuje vid, ali postoje druge stvari kojima svakodnevno štetimo našim očima.

 

Ukoliko dugo koristite sočiva, morate često da menjate kutiju u kojoj ih čuvate. Bakterije koje se skupljaju na kutiji, ali i u njoj, mogu da se zadrže i razmnože na sočivima, što može dovesti do infekcija rožnjače, bolova, svraba, osetljivosti na svetlo i zamućenog vid.

Najbolje je da svaka dva-tri meseca menjate kutiju, a poželjno je i da je jednom nedeljno sterilizujete prokuvavanjem, prenosi Mens helt.

Sočiva nipošto ne treba da dovodite u kontakt sa vodom i pljuvačkom. Voda iz česme može da sadrži bakterije koje izazivaju bolest zapaljenja rožnjače, pa čak i infekcije zbog kojih možete da izgubite vid. Pljuvačka je takođe prepuna bakterija koje mogu izazvati ozbiljnije infekcije.

Iako ponekad prija, trljanje očiju može da dovede do pucanja krvnih sudova. Pokidani kapilari nisu toliko štetni, osim što će vam oči biti crvene, ali trljanjem možete preneti bakterije i viruse sa ruku na trepavice i kapke, što može dovesti do infekcije oka. Umesto što trljate oko, pokušajte da trljate kožu oko očiju.

U vodi bi trebalo da nosite naočare za ronjenje, jer slana morska voda i voda iz bazena štete očima. Poput vode iz česme, i voda iz mora i bazena može da sadrži štetne organizme koji izazvaju iritacije. Posebno je opasna bazenska voda, koja se čisti hlorom i neretko se meša sa znojem i urinom.

Ukoliko koristite kapi koje beonjače čine beljim, na kraju ih možete učiniti – još crvenijim. Kapi sužavaju krvne sudove u očima da bi se kroz njih smanjio protok krvi.

Međutim, kada ih koristite previše, oči se navikavaju na njih i stvara se kontraefekat. Preporučuje se da posetite lekara ukoliko takve kapi koristite svaki dan više od jedne ili dve nedelje.

U istraživanjima je dokazano da ljudi u proseku 16 puta tokom jednog sata dotaknu lice, a najčešće oko očiju i usta. Stručnjaci preporučuju izbegavanje kontakta ruku i noktiju s očima da bismo sačuvali vid i zdravlje.loading...