NISTE NI ZNALI GDE GREŠITE: Ovih pet navika vam značajno USPORAVAJU METABOLIZAM!

Vegan
Toffee Maky via Foter.com / CC BY-SA

Postoje navike koje nam se čine nebitnim, ali one i te kako mogu da poremete procese u vašem organizmu.

 

Pijete kafu bez kofeina

Zašto je to problem: Propuštate jednostavan i ukusan način da privremeno ubrzate metaboličko sagorevanje. Kofein stimuliše centralni nervni sistem, a procenjuje se da bi pijenjem kafe bogate kofeinom mogli da ubrzate metabolizam za 15 odsto za samo tri sata. Dodajte to na spisak pozitivnih zdravstvenih efekata kafe: smanjen rizik od kardiovaskularnih bolesti i dijabetesa.

Rešenje: Sve dok vas kofein ne čini nervoznim, istrajte. Ako vas muči kiselina, onda je bolje da pređete na varijantu sa manje kofeina.

Jedete samo ovsenu kašu ili pecivo za doručak

Zašto je to problem: Dobro je što jedete ujutro jer redovni obroci čine vaš metabolizam jakim, ali malo proteina bi ga učinilo još jačim. Potrebno je više energije za njihovo varenje od ugljenih hidrata, a utiču i na povećanje mišićne mase.

Rešenje: Dodajte 20 grama proteina svom doručku, otprilike količinu koja odgovara jednoj šolji jogurta sa niskim procentom masti.

Niste gladni poslije treninga, pa ne jedete

Zašto je to problem: Treninzi iscrpljuju mišiće, a unosom prave količine hranljivih sastojaka samo sat vremena posle treninga pomaže im da se oporave.

Rešenje: Napunite baterije miksom 10 do 15 grama proteina i 15 grama ugljenih hidrata.

Svakog dana ustajete u isto vreme, ali vikendom izlazite do kasno

Zašto je to problem: Govorimo o higijeni sna i možda ste to do sada čuli milion puta ali postoji valjan razlog zašto neko treba da vam dosađuje sa ovim. Samo jedna besana noć može da poremeti ritam gena koji održavaju vaš metabolizam brzim.

Rešenje: Potrudite se da tokom čitave nedelje odlazite u krevet u isto vreme ili gledajte da se maksimalno približite tom cilju.

Već je sredina podneva, a vi ste shvatili da niste pili vodu

Zašto je to problem: Vaš metabolizam sumira sve procese koji u vašem telu proizvode energiju – varenje, mišćne kontrakcije, eliminisanje štetnih materija… U svemu tome hidratacija igra veliku ulogu, ako ne i ključnu. Ako ste dehidrirali, taj sistem može da bude jako usporen ili da radi na optimalnom nivou, što opet može da uspori vaš metabolizam.

Rešenje: Vaš urin bi trebalo da bude svetložute boje, a vi se držite onog trika koji vas tera da unosite što više vode u svoj organizam. Podesite periodično alarm na vašem satu, pa kad se on oglasi obiđite slavinu ili držite flašu vode blizu sebe kao podsetnik da treba da pijete vodu.