Niste se tuširali dva dana? Evo šta vam se može desiti

Tuširanje
Pixabay.com

Ako mislite da malo prljavštine nikome nije naškodilo, razmislite ponovo.

 

“Kako su naše babe/prababe/pećinski ljudi” nije nikakav argument. U doba mračnog srednjeg veka, kupanje se doživljavalo kao nešto perverzno, a ne kao nešto što, ako ne zbog sebe, radite da vas drugi ljudi ne bi izbegavali. Ozbiljna stigma, za tako banalnu stvar kakva je održavanje lične higijene.

Na svu sreću, od tada smo napredovali, pa je redovno tuširanje stvar dnevne rutine za većinu ljudi.

Ali, većini nas se desi da se neki put ne istuširamo u toku dana, naročito kad su neke vanredne okolnosti. A i “malo štroke nikome nije naškodilo” zar ne?

Pa… ako se dan, dva ne istuširate, neće vam se desiti ništa naročito strašno, osim što rizikujete da budete izopšteni iz zajednice.

Na našoj koži živi oko 1.000 vrsta bakterija i oko 40 vrsta gljivica. (Da, grozno zvuči kad se pročita.) Ali, to su sve “dobri” sojevi koji održavaju prirodnu ravnotežu našeg organizma, pomažući mu, između ostalog da ostane zdrav. Ali, tim dobrim bakterijama i gljivicama potrebna je podrška u vidu tople vode i sapuna.

Jer, čak i ako se u toku dana uopšte ne oznojite, bićete u kontaktu sa hiljadama klica, pa ako recimo protrljate oči ili nos prljavim rukama, možete i da se razbolite, grip, konjuktivitis… birajte.

Osim toga, pošto je naša priroda “slana” (znoj jeste prirodna pojava) i “masnjikava” (jer koža luči masnoću), ako se ne kupate redovno, rizikujete i ozbiljnu iritaciju kože.

Ali, ima tu i još jedan problem. Te bakterije koje žive na našoj koži hrane se proteinima i masnim aminokiselinama koje dobijaju iz našeg tela, a usput proizvode gasove. A ti gasovi krivac su za oko 30 različitih tipova neprijatnih mirisa. Eto, upozorili smo vas.

Ok, od smrada još niko nije umro, ali… mnogi su ostali usamljeni.