NISTE SKLONI MEDITACIJI? Naučite kako još možete da se OSLOBODITE OD STRESA!

meditacija
pixaby.com

Često se ljudima koji su izloženi stresu i uznemireni su predlaže meditacija, ali postoje praktičniji načini relaksacije.

 

Ljudima koji su izloženi stresu i često su uznemireni, uglavnom se preporučuje da meditiraju. Psiholozi takođe predlažu meditiranje i dokazali su da za ona smanjuje stres.

Ipak, meditiranje ne odgovara svakome, a posebno ne ljudima koji su iskusili najteže oblike stresa ili pate od hronične anksioznosti koja podrazumeva da su stalno pod tenzijom ili stresom.

Postoje i načini za opuštanje koje su psiholozi nazvali „odvraćanje pažnje“ i potpuno su delotvorni u smanjivanju stresa i napetosti. Podrazumevaju da bavljenje nečim što je jednostavno ustvari pomaže relaksaciji jer skreće pažnju sa stvari koje izazivaju anksioznost i ujedno je umanjuju.

Psiholozi predlažu šest aktivnosti koje mogu da smire mozak bez meditacije.

* Umetnost i rukotvorine

Rad sa rukama usmerava energiju u nešto produktivno, a krajnji rezultat može biti i jako lep.

Bavljenje umetnošću smiruje nervni sistem zato što tada kad smo usmereni na kreativne aktivnosti u centru pažnje nije to što nas brine. Ovo pomaže nervnom sistemu da se reguliše i dozvoljava mozgu da obradi teška pitanja – rekla je psihoterapeutkinja Kimberli Heršenson.

* Svaki oblik joge

Postoje brojne koristi koje dolaze sa bavljenjem jogom, a smirivanje uma je samo jedna od njih. To je ustvari aktivna meditacija koja je dobra za one koji su skloni anksioznosti jer nam omogućava da se fokusiramo na disanje i na svoje telo.

Joga vežba koncentraciju i dobra je za poboljšavanje fokusiranja. Poboljšava pamćenje i rad mozga – rekla je klinička psihološkinja Silvija Polivoj.

* Odlazak u šetnju

Slično kao joga, šetnja (bez mobilnog telefona u ruci) omogućava nam da energiju preusmerimo sa napetosti na nešto drugo.

Što ste više u prirodi, to bolje. Svesno hodajte i obratite pažnju na disanje i način na koji hodate – rekla je terapeutkinja Melisa Divaris Tompson.

* Pevanje, pevušenje i zviždanje

Jedan psiholog je rekao da često peva i zviždi kako bi se vratio u sadašnjost. Te radnje automatski popravljaju raspoloženje i regulišu disanje. Najbolji deo je što ne morate da budete sjajan pevač kako bi pevanje imalo efekta.

* Slobodno pisanje pre odlaska na spavanje

Ova metoda je posebno značajna za ljude kojima anksioznost utiče na spavanje. Psiholog Dejvid Ezel svojim pacijentima preporučuje korišćenje papira i olovke kako bi se sklonili od svetlećih ekrana.

Kažem pacijentima da zamisle svoju ruku kao cev, a papir kao rezervoar – kaže Ezel.

* Kuvanje

Kuvanje podrazumeva neke osnovne aktinosti i pruža nam priliku da se fokusiramo na brojne prizore, mirise, ukuse i oblike. Kad završite, možete da vežbate sabranost dok jedete.