NISU SAMO MUŠKARCI U PITANJU: U ove mitove o MENSTURACIJI na žalost veruju i neke žene

Nisu samo muškarci ti koji imaju pogrešna uverenja o menstruaciji - čak i neke žene veruju u mitove.

pixabay.com

Ne možete da zatrudnite tokom menstruacije

Ok, manje su šanse, ali je činjenica da možete da zatrudnite i tokom menstruacije.

Plodnost se menja tokom meseca i u nedelji tokom menstruacije su žene najmanje plodne, ali to ne znači da ne mogu da zatrudne. Zapravo sve zavisi od dužine ciklusa.

Žene su na vrhuncu plodnosti između 12. i 16. dana pre početka sledeće menstruacije jer jajnici tada proizvode i oslobađaju jaje. Ukoliko je vaš ciklus kratak, 21 dan, na primer, to će ubrzati vreme ovulacije.

A ne zaboravimo i da spermatozoidi mogu da prežive u genitalnom traktu do pet dana…

Menstruacije žena mogu da se sinhronizuju

Koliko ste puta čuli da je moguće da vam se menstruacija sinhronizuje sa menstruacijom vaše drugarice, ako provodite mnogo vremena za jedno? E, pa, i to je mit.

Ova teorija se prvi put pojavila tokom jednog istraživanja 1971. godine, ali su naučnici kasnije posumnjali u to, i nikada više nisu uspeli da dokažu istinitost takve tvrdnje.

Tamponi mogu da se zagube “unutra”

Vagina su “zatvorene jedinice”, što znači da je vaginalni kanal dužine do oko 12 centimetara. Dakle, ne postoji šansa da se tu nešto zagubi, što je i sjajno, jer ne želite nikakve strane objekte unutra.

Uostalom, ženski polni organ je najčešće dubine do 9,6 centimetara, a tamponi imaju končić pomoću kojeg možete da ih izvadite.

Ne treba da se tuširate

Bizarno, znamo, ali zaista ima ljudi koji misle da žene tokom menstruacije ne treba da se tuširaju, zbog činjenice da voda stimuliše krvarenje. Ali, topla voda zapravo može da ublaži grčeve i mišićnu tenziju.

Dakle, ne postoji apsolutno nijedan razlog da se ne tuširate tokom “onih dana” – štaviše, tuširanje će vas malo osvežiti, pa ćete se bolje osećati, a i čistije.

Jedino što treba da imate na umu je da ne bi trebalo da koristite jake hemijske proizvode, koji mogu da naruše balans bakterija u intimnoj zoni, i tako dovedu do infekcije. Tuširanje toplom vodom i sapunom je, dakle, sasvim dovoljno.