Nisu svi vitamini dobri: Naučite da koristite dobre i izbegavate loše

Lekovi vitamini
Pixabay.com

Nedavne studije otkrile su da pojedini vitamini zapravo štete zdravlju, a pojedini su povezani sa povećanim rizikom od raka i pojavom kamena u bubregu.

 

Ovo je lista vitamina koje treba uzimati, ali i onih koje treba izbegavati, bazirana na naučnim istraživanjima.

Miltivitamini: Izbegavajte ih jer sve što je potrebno dobijate ishranom

Studija pokazuje kako unošenje prevelike količine u organizam može biti štetno. Veliko istraživanje iz 2011. godine, u kojem je učestvovalo oko 39.000 starijih žena, pokazalo je da žene koje duže vreme piju multivitamine žive kraće od onih koje ih ne uzimaju.

Vitamin D: Uzimajte ga, dobar je za jačanje kostiju i uglavnom nije prisutan u hrani

Ovaj vitamin zaslužan je za jačanje kostiju jer doprinosi apsorpciji kalcijuma. Sunčevi zraci pomažu telu da ga proizvede, ali zimi je to malo teže. Nekoliko istraživanja pokazala su da ljudi koji uzimaju vitamin D žive duže od onih koji ga ne uzimaju.

Andioksidanti – Izgegavajte ih jer su povezani sa povećanim rizikom od kancera

Na primer, vitamini A, C i E, koji su antioksidanti se mogu naći u hrani, i smatralo se da oni štite od raka. Ali, novije studije pokazuju kako je preterano konzumiranje štetno. Muškarci koji puše i uzimaju redovno vitamin A, češće oboljevaju od raka pluća od muškaraca koji samo puše.

Vitamin C: Izbegavajte ga bolje jedite citrusno voće

Vitam C vam neće pomoći kod prehlade, a velike doze od 2.000 miligrama ili više povećavaju rizik od kamena u bubregu.

Vitamin B3: Izbegavajte ga i jedite tunu ili cveklu

Velika studija iz 2014. u kojoj je učestvovalo više od 25.000 ljudi sa srčanim problemima pokazala je da velike doze ovog vitamina nisu pomogle u smanjenju srčanih udara ili smrti. Ispitanici koji su uzimali B3 bili su skloniji infekcijama, problemima sa jetrom ili unutrašnjem krvarenju.

Probitotici: Izbegavajte ih, nauka nije još nije dokazala njihova pozitivna dejstva

Probiotici bi trebalo da u crevima podstaknu razvoj dobrih bakterija, ali njihovo dejstvo za sada je različito, odnosno nije dovoljno istraženo. U nekim slučajevima pomažu, u drugima ne pa je bolje uzimati ih samo kroz hranu – jogurt, kiselo mleko itd.

Cink: Uzimajte jer pomaže kod prehlade

Cink skraćuje vreme trajanja simptoma prehlade pa ga je dobro uzimati kroz razne preparate. Istraživanje iz 2011. godine pokazalo je da su se prehlađeni ljudi koji su uzimali cink brže oporavljali i imali blaže simptome.

Vitamin E: Izbegavajte ga jer povećava rizik od kancera

Preterano konzumiranje ovog vitamina povećava rizik od razvoja određenih vrsta kancera. U poslednjih nekoliko godina ovaj poznati antioksidant postao je vrlo popularan jer se govorilo kako štiti od raka. Ali, istraživanje iz 2011. godine pokazalo je da je veća šansa od dobijanja raka prostate kod muškaraca koji dodatno uzimaju vitamin E, od onih koji se oslanjaju samo na ono što dobiju kroz hranu.

Folna kiselina: Uzimajte ga ako ste trudne ili želite da zatrudnite

Folna kiselina je zapravo vitamin B koji telo koristi za proizvodnju novih ćelija. Kako su neka istraživanja pokazala, uzimanje folne kiseline pre začeća i tokom trudnoće smanjuje rizik od oštećenja neuralne cevi, ozbiljnog i smrtonosnog oštećenja mozga, kičme i kičmene moždine kod bebe.

Ovo je lista vitamina koje treba uzimati, ali i onih koje treba izbegavati, bazirana na naučnim istraživanjima.

Miltivitamini: Izbegavajte ih jer sve što je potrebno dobijate ishranom

Studija pokazuje kako unošenje prevelike količine u organizam može biti štetno. Veliko istraživanje iz 2011. godine, u kojem je učestvovalo oko 39.000 starijih žena, pokazalo je da žene koje duže vreme piju multivitamine žive kraće od onih koje ih ne uzimaju.

Vitamin D: Uzimajte ga, dobar je za jačanje kostiju i uglavnom nije prisutan u hrani

Ovaj vitamin zaslužan je za jačanje kostiju jer doprinosi apsorpciji kalcijuma. Sunčevi zraci pomažu telu da ga proizvede, ali zimi je to malo teže. Nekoliko istraživanja pokazala su da ljudi koji uzimaju vitamin D žive duže od onih koji ga ne uzimaju.

Andioksidanti – Izgegavajte ih jer su povezani sa povećanim rizikom od kancera

Na primer, vitamini A, C i E, koji su antioksidanti se mogu naći u hrani, i smatralo se da oni štite od raka. Ali, novije studije pokazuju kako je preterano konzumiranje štetno. Muškarci koji puše i uzimaju redovno vitamin A, češće oboljevaju od raka pluća od muškaraca koji samo puše.

Vitamin C: Izbegavajte ga bolje jedite citrusno voće

Vitam C vam neće pomoći kod prehlade, a velike doze od 2.000 miligrama ili više povećavaju rizik od kamena u bubregu.

Vitamin B3: Izbegavajte ga i jedite tunu ili cveklu

Velika studija iz 2014. u kojoj je učestvovalo više od 25.000 ljudi sa srčanim problemima pokazala je da velike doze ovog vitamina nisu pomogle u smanjenju srčanih udara ili smrti. Ispitanici koji su uzimali B3 bili su skloniji infekcijama, problemima sa jetrom ili unutrašnjem krvarenju.

Probitotici: Izbegavajte ih, nauka nije još nije dokazala njihova pozitivna dejstva

Probiotici bi trebalo da u crevima podstaknu razvoj dobrih bakterija, ali njihovo dejstvo za sada je različito, odnosno nije dovoljno istraženo. U nekim slučajevima pomažu, u drugima ne pa je bolje uzimati ih samo kroz hranu – jogurt, kiselo mleko itd.

Cink: Uzimajte jer pomaže kod prehlade

Cink skraćuje vreme trajanja simptoma prehlade pa ga je dobro uzimati kroz razne preparate. Istraživanje iz 2011. godine pokazalo je da su se prehlađeni ljudi koji su uzimali cink brže oporavljali i imali blaže simptome.

Vitamin E: Izbegavajte ga jer povećava rizik od kancera

Preterano konzumiranje ovog vitamina povećava rizik od razvoja određenih vrsta kancera. U poslednjih nekoliko godina ovaj poznati antioksidant postao je vrlo popularan jer se govorilo kako štiti od raka. Ali, istraživanje iz 2011. godine pokazalo je da je veća šansa od dobijanja raka prostate kod muškaraca koji dodatno uzimaju vitamin E, od onih koji se oslanjaju samo na ono što dobiju kroz hranu.

Folna kiselina: Uzimajte ga ako ste trudne ili želite da zatrudnite

Folna kiselina je zapravo vitamin B koji telo koristi za proizvodnju novih ćelija. Kako su neka istraživanja pokazala, uzimanje folne kiseline pre začeća i tokom trudnoće smanjuje rizik od oštećenja neuralne cevi, ozbiljnog i smrtonosnog oštećenja mozga, kičme i kičmene moždine kod bebe.