Njeni saveti su zlata vredni: Majka OVIM REČIMA izlečila AUTIZAM svom sinu

beba
Pixabay.com

Vrlo je bitno da svom detetu, bilo da boluje od autizma ili ne svaki dan kažete ove reči.

 

Foto: Pixabay.com/Ilustracija

Psihološkinja Olga Valjajeva objavila je jednostavan recept koji joj je pomogao da pobedi u borbi s autizmom kod njenog starijeg sina. Suočena s ovom teškom bolešću i rešena da se izbori po svaku cenu, Olga je vodila dete kod više doktora. Jedan od njih, psihijatar, dao joj je neprocenjivi dar. Ispričao joj je o praksi terapije autizma u jednoj klinici u Engleskoj.

 
Majke obolele dece su svake večeri, tokom dužeg vremenskog perioda, sprovodile jednostavnu terapiju. Čekale su da im dete zaspi, a onda su, nakon 15 munuta, kad je dete ušlo u aktivnu fazu sna, govorile: “Volim te! Ponosna sam na tebe! Presrećna sam što si ti moj sin! Ti si za mene najbolji sin na svetu!”

 
Doktori sa te klinike su uporedili decu, kojoj su majke tokom spavanja govorile ove reči pune ljubavi, s mališanima, kojima niko ništa nije noću govorio. Rezultati su bili zapanjujući: deca koja su dobijala reči ljubavi mnogo brže su su se oporavljala.

Olga Valjajeva kaže: “Najpre sam govorila sinu isključivo te reči. Kasnije sam počela da improvizujem i da dodajem druge reči pune ljubavi. Od tada je prošlo pet godina, a ja ih i danas šapućem noću obojici sinova. Svakome od njih posebno, svake noći. Moj stariji sin više ne boluje od autizma. Sigurna sam da je moja noćna terapija odigrala svoju ulogu! Postoji još nešto, vrlo važno i za moju decu i za mene: Čarolija majčinske ljubavi radi na obe strane! Stvorio se divan osećaj bliskosti s oba sina. Noću, dok ih grlim i govorim im nežne reči osećam kako raste i jača naša uzajamna bliskost. Ostalo je u prošlosti sve što nas je povređivalo – svađe i uzajamno nerazumevanje.

Kasnije sam pročitala da djetetu treba često govoriti:

– Kada bismo mogli birati, od sve dece na svetu odabrali bismo samo tebe!

– Jesam li ti već rekla danas da te jako volim?

Shvatila sam kako je detetu vrlo važno da oseti kako je posebno važno i potrebno roditeljima, upravo takvo, kakvo je.

Evo šta još govorim: Presrećna sam što ti postojiš!

Ova izjava posebno pomaže deci koja su bila neželjena. Ako ste, na primer, želeli kćer i dugo niste mogli pomiriti s činjenicom da vam se rodio sin, vrlo je važno da govorite detetu: Srećna sam što si dečak!

Reči pomažu kada su u njih utkani osećaji. Zato ih izgovarajte s puno iskrenih emocija. Kod svog deteta sam primijetila da su reči odigrale svoju lekovitu ulogu, ako on nakon njih duboko uzdahne. To znači da u njemu dolazi do opuštanja, da mu nestaje unutarnji grč.

Terapija lečenja rečima ljubavi ne treba dugo da traje. Svega 3-5 minuta ispunjenih snažnim emocijama. Važno je da to radite svakodnevno.

Ne propustite da govorite detetu ove reči i danju, po nekoliko puta svakog dana. Bez ikakvog povoda, kad prolazite pored njega, nežno ga zagrlite, poljubite u potiljak. Zapamtiće vam to za čitav život.”