NOSITE PLATNENE MASKE? Ne zaboravite na OVAJ DETALJ! U suprotnom NEĆE VAS ŠTITITI!

Mnogi se umesto jednokratnih maski odlučuju sa platnene, koje se koriste više puta. Ima mnogo prednosti u njima - bolje su za okolinu, praktične i mogu da izgledaju onako kako vi želite. Međutim, postoji jedna sitnica u vezi sa njima na koju mnogi zaboravljaju.

Pixabay.com

Naime, morate da ih perete svakog dana!

Ako to ne radite, rizikujete ozbiljne posledice na koži u vidu akni koje su već dobile nadimak “maskne”. U tako vlažnom i toplom okruženju bakterije na vašoj koži prosto bujaju, a da biste izbegli maskne, morate da perete masku redovno. Maskne su još i najmanji problem. Ako ih ne održavate kako treba, neće biti efikasne u sprečavanju virusa da uđe u vaše telo.

– Ako istu masku koristite više dana zaredom, na njoj se zadržavaju virusi i bakterije i tako ona gubi efikasnost. Maske mogu da se peru i u mašini i na ruke, toplom vodom. Kada je stavljate i skidate, držite je samo za lastiš i ne dodirujte oči, usta i uši. Nakon što je skinete, detaljno operite ruke. Takođe, imajte na umu da i platnene maske imaju rok trajanja. Ako vidite da je materijal pohaban ili izbledeo, bacite je – kaže dr Lusi Glensi za “Metro.co.uk”.