NOSITE VISOKE ŠTIKLE?! Ako se ne pridržavate OVOGA stradaće vam leđa i noge

Ako već imate izuzetni visoke štikle, samim tim i neudobne, možete sebi olakšati život.

Cipele Štikle Stopala
Pixabay.com

Neke cipele na štiklu su udobnije od drugih, ali udobnost najviše diktira visina štikle. Lekar i stručnjak za bolesti stopala Meredit Lei Vord tvrdi kako se većina problema i bolova nastalih nošenjem štikli može dovesti u vezu sa time da su štikle jednostavno previsoke. Koliko štikla maksimalno treba da je visoka?

Peta viša od pet centimetara stvara enormni pritisak na metatarzalne kosti, kosti smeštene iza nožnih prstiju – objašnjava Lei Vord i dodaje da taj pritisak nije samo neugodan, već može dovesti do raznih upala, bolova, fraktura, oštećenja nerava.

Još jedna prednost potpetica do pet centimetara jeste i ta što su stabilnije i što se u njima lakše i sigurnije hoda, što utiče da prijatniji osećaj celog tela.

Ako već imate izuzetni visoke štikle, samim tim i neudobne, možete sebi olakšati život tako što ćete na prednju stranu cipele pre nošenja staviti mekane jastučiće. A najbolje od svega jeste da, koliko god često možete, nakratko skinete štikle i odmorite noge. I nekoliko minuta, ispod radnog stola ili u taksiju vaša stopala će osetiti.