NOVA OTKRIĆA: Antibebi pilule povezane sa depresijom

Kontraceptivne pilule
Pixabay.com

Do ovog otkrića danski naučnici došli su sasvim slučajno analizirajući podatke žena koje piju antidepresive. Na kraju su ih jasno povezali s hormonalnim oblicima kontracepcije.

 

Antibebi pilule, ali i kontracepcijski implantati, prstenovi i flasteri povećavaju rizik od razvoja depresije kod žena, ustanovio je tim danskih stručnjaka.

Posebno se rizik od depresije povećavao kod adolescentkinja. Stručnjaci su prvo analizirali podatke o propisanim antidepresivima za oko milion žena kada su otkrili da su one, koje su koristile hormonalnu kontracepciju, znatno češće počinjale da piju antidepresive u odnosu na žene koje se nisu služile hormonskom vrstom kontracepcije.

Autori studije izostavili su iz baze podataka sve žene koje su ranije imale dijagnozu depresije kao i one s psihijatrijskim dijagnozama. One koje su ostale pratili su sedam godina. Od njih je 55 odsto koristilo je hormonalnu kontracepciju. Za to vreme, 133.178 žena prvi put je dobilo lek protiv depresije, a kod 23.077 su dijagnostikovali depresiju.

U poređenju sa ženama koje nisu koristile hormonalnu kontracepciju ispostavilo se da:

*one koje su koristile pilule bile su za 23 odsto sklonije da dobiju antidepresive po prvi put tokom trajanja studije

*one koje su koristile pilule koje su sadržavala samo hormon progestin bile su za 34 odsto sklonije da dobiju antidepresive

*žene koje su koristile kontracepcijski prsten bile su pod rizikom od 60 odsto da dobiju antidepresive dok kod onih koje su koristile kontracepcijski flaster rizik od korišćenja antidepresiva je udvostručen.

*Među devojkama od 15. do 19. godine rizik od korišćenja antidepresiva po prvi put veći je za 80 odsto, a on se povećava na 120 odsto ako koriste zaštitu isključivo na bazi hormona progestina.

Dr Ojvind Lidegaard, viši autor studije, kaže da do sada nije bilo pouzdanih analiza jer su žene obično same prestajale da piju pilule nakon što bi primetile promene u raspoloženju.