NOVI SIMPTOM KORONE? Pored gubitka mirisa i ukusa, virus utiče na JOŠ JEDAN OSEĆAJ

Nova studija međunarodnih istraživača, uključujući i one sa Hebrejskog univerziteta u Jerusalimu potvrdili su da pored gubitka čula ukusa i mirisa, korona virus može da utiče na još nešto, a to je osećaj na koži i sluznicama!

printscreen/youtube.com/CGTN

Svi ovi simptomi su važan način za razlikovanje infekcije Kovida-19 od drugiv virusnih infekcija, piše “Jerusalim Post”.

“Naša otkrića pokazuju da Kovid-19 nije ograničen samo na gubitak mirisa, već da utiče i na hemestezis (hemijski senzibilitet kože i sluznice), te da bi takvi poremećaji trebalo da se uvrste u potencijalne pokazatelje prisustva virusa”, rekla je profesorka Maša Niv , prodekan Fakulteta za poljoprivredu, hranu i životnu sredinu na Hebrejskom univerzitetu u Jerusalima.

Istraživanje, objavljeno na naučnom sajtu “MedRxiv” povezanost između Kovida-19 i hemosenzornog oštećenja – gubitka jasnog mirisa i ukusa – je i mnogo ranije primećena, ali je često bila marginalizovana i nedostajalo je konkretnog merenja i ispitivanja, ili je u potpunosti ignorisan osećaj koji hrana izaziva.

Primeri hemestetičkih senzacija uključuju osećaj mentola u pasti za zube, suze prilikom seckanja luka, iritiranost izrazito ljutom hranom kao što su čili papričice, specifičan osećaj peckanja kada pijede gazirano, kašalj prilikom konzumiranja određene hrane…

U ovoj studiji sprovedeno je istraživanje na 4.039 pozitivna pacijenta iz 40 zemalja, a ispitanici su trebali da ocene svoj osećaj mirisa, ukusa i hemestetike i pre i tokom bolesti.

“Miris, ukus i hemestezis značajno se smanjuju tokom bolesti. Izgleda da zapušen nos nije povezan sa gubitkom ovih čula, što sugeriše da ovi simptomi mogu da budu važan način za razlikovanje infekcije Kovidom-19 od drugih infekcija poput prehlade ili gripa. To bi moglo da pomogne i zemljama sa ograničenim zalihama za testiranje korona virusa u uspostavljanju prioriteta za testove”, dodala je Maša Niv.

ZVUČI NEVEROVATNO, ALI KAŽU DA DELUJE! Vakcina protiv korone U OBLIKU TABLETA