NOVO OTKRIĆE NAUČNIKA: Majčino mleko možda je LEK ZA BOLEST od koje svi strepe?!

Mleko majki koje su preležale korona virus moglo bi da se koristi za zaštitu od bolesti COVID-19, najnovije je otkriće naučnika sa Amsterdamskog univerziteta.

Dojenje
Pixabay.com

Analizirajući uzorke mleka trideset dojilja pozitivnih na COVID-19, naučnici su otkrili antitela koja mogu da pomognu u lečenju i prevenciji ove bolesti.

“Majčino mleko bi moglo da bude korišćeno za rizične grupe kada se pojavi sledeći talas ove infekcije”, kaže profesor Hans vab Gudover iz Dečije bolnice pri Amsterdamskom univerzitetu.

On dodaje da da bi se, nakon pijenja mleka, antitela mogla čak “zakačiti” za sluzokožu i zatim napadati virus pre nego što uđe dublje u telo.

Kada virus uđe u organizam, imuni sistem radi na stvaranju antitela, koja se prikače na površinu virusa, onesposobljavajući ga ili ga obeležavajući kako bi ga ćelije imunog sistema uništile.

Kada se virus drugi put pojavi, imuni sistem brzo proizvodi ovo oružje, kako virus ne bi mogao opet da izazove infekciju.

Po ovom principu rade i vakcine – izlažući osobu bezopasnoj količini infekcije, one podstiču organizam da stvori antitela, i omogućavaju da imuni sistem nauči da prepozna napadača ukoliko se kasnije pojavi u telu.

Ledene kockice mleka kao lek?

Umesto da se majčino mleko samo pije kako bi se unela ova antitela, naučnici smatraju da bi još bolji efekat imalo uzimanje mleka u obliku kockica leda koje bi se polako otapale u ustima.

Na taj način bi antitela imala duži kontakt sa ćelijama sluznice disajnih puteva i organa za varenje, pa bi se samim tim lakše stvorio ovaj zaštitni sloj.