NOVO OTKRIĆE NAUČNIKA: Ovaj lek ima svaka kuća, a pomaže u BORBI PROTIV KOVID-19?

Od danas počinje veliko kliničko ispitivanje pacijenata hospitalizovanih zbog Kovida-19, a ispitivaće se lek koji svi imamo u kući.

printscreen/youtube.com/The Atlantic

U pitanju je acetilsalicilna kiselina, lek obavezan u svakoj kućnoj apoteci. Budući da su pacijenti zaraženi novim korona virusom u većem riziku od zgrušavanja krvi, zbog čega dolazi do brojnih komplikacija, upravo ovaj lek mogao bi da smanji rizik od formiranja krvnih ugrušaka.

Istraživanje će se sprovoditi u 176 bolnica širom Ujedinjenog Kraljevstva, a za sada je regrutovano više od 16.000 pacijenata.

Profesor Piter Horbi, jedan od koautora kaže sledeće:

– Mislimo da je posebno važno uvrstiti acetilsalicilnu kiselinu u istraživanje jer imamo čvrste osnove da verujemo da je od pomoći u lečenju, a pritom je bezbedan, jeftin i široko dostupan. Trenutno pokušavamo da pronađemo terapiju koju mogu da koriste svi i odmah, gde god da su u svetu. Ne možemo da garantujemo da je ovo rešenje, ali moglo bi da bude. Saznaćemo – kaže on.

Tok istraživanja teći će tako da će najmanje 2.000 pacijenata uz svoju redovnu terapiju dobijati dnevno i 150mg acetilsalicilne kiseline, a rezultati će se upoređivati sa 2.000 pacijenata koji će primati svoju redovnu terapiju, bez acetilsalicilne kiseline. Ovo istraživanje procenjivaće učinkovitost leka na osnovu stope smrtnosti nakon 28 dana, ali će se takođe u rezultat uključiti i dužina ostanka u bolnici i potreba za respiratorom. Po svoj prilici, kažu lekari, istraživanje će trajati nekoliko meseci.

– Acetilsalicilna kiselina već je u širokoj upotrebi za sprečavanje stvaranja krvnih ugrušaka kod mnogih bolesti, poput infarkta, šloga, preklampsije… Sada ćemo saznati i da li pomaže u slučaju Kovida-19 – kaže profesor Martin Landrej.loading...