Nutricionisti tvrde da PUNO VOĆA zapravo može da naškodi! Evo koja je IDEALNA KOLIČINA koju možete da pojedete na dan!

Borovnica
Pixabay.com

Još od malih nogu nam govore da je važno da jedemo voće, ali da li je moguće jesti ga previše? Izgleda da jeste, pogotovo ako želite da smšate.

 

Iako je voće puno vitamina, minerala, antioksidanasa i vlakana i čini sastavni deo balansirane, zdrave ishrane, ono sadrži i veliku količinu šećera.

Nutricionistkinja Sintija Sas smatra da je definitivno potrebno imati meru kada je reč o voću i ne preporučuje da ga jedete u istoj količini kao i povrće.

Ona preporučuje količinu od dve do četiri porcije voća dnevno, dok jedna porcija čini jednu šoljicu nekog sitnijeg voća ili komad voćke veličine lopte za bejzbol.

“Količina voća uveliko zavisi od vaše aktivnosti i individualnih potreba, kao i faktora poput starosti, pola i nivoa fizičke aktivnosti, ali definitivno treba znati granicu. Voće je puno šećera i ugljenih hidrata, pa tako vrlo lako možete da padnete u zabludu da ćete konzumiranjem ove grupe namirnica da smršate, iako to ne mora da se dogodi”, objašnjava Sas.

Veliki broj stručnjaka deli mišljenje o tome da u povrću možete da pronađete sve potrebne hranljive vrednosti kao i u voću, ali bez šećera. Bilo kako bilo, baš kao i u svemu, i ovde je potrebna umerenost.

Potrebno je naglasiti da nije svo voće jednako bogato šećerima i ugljenim hidratima, pa bi, ako pazite na kilograme, onda bilo dobro da izbegavate voće kao što su banane, grožđe, smokve, urme, mango, trešnje ili sušeno voće poput suvog grožđa ili suvih šljiva. Među kaloričnijim voćem se nalazi i koštunjavo poput badema, oraha, lešnika, pa bi i ono svakako trebalo da bude konuzmirano umereno.

U izuzetno kalorično voće ubraja se i avokado koji sadrži i dosta zdravih masnoća, pa stručnjaci pšreporučuju da ga jedete redovno, ali umereno.

U voće s najnižom kalorijskom vrednošću ubraja se citrusno voće poput pomorandži, mandarina, limuna i grejpfruta, šumsko voće (jagode, borovnice, maline, kupine), lubenica, kivi…

Sas savetuje da se hranite sezonski, odnosno onim voćem koje raste u određenim godišnjim dobima. U susret nam ide leto, koje predstavlja idealno vreme za lubenice, dinje i bobičasto šumsko voće.