O ovome verovatno niste razmišljali! Kako PRANJE ZUBA UTIČE NA KORONAVIRUS?

Britanski profosor stomatologije apeluje na građane da obavezno peru zube pre nego što izađu iz kuće kako bi smanjili prenos virusa korona

Zubi Pranje zuba
Pixabay.com

Doktor Martin Adi sa Univerziteta u Bristolu kaže da pasta za zube može da smanji šanse da se zarazite ili inficirate nekoga putem usta, ali upozorava da njeno dejstvo protiv mikroba traje tri do pet sati.

Stoga stručnjak predlaže da se zbog mogućnosti kontakta sa ljudima napolju zubi peru neposredno pre napuštanja doma.

– Naučnici koji podržavaju pokrivanje nosa i usta, istakli su ulogu koju kapljice pljuvačke igraju u prenosu Kovida-19. Zato iznenađuje što nisu naglasili i korist od pranja zuba. Paste za zube sadrže iste deterdžente kojih ima u gelovima za suvo pranje ruku, koji se preporučuju u borbi sa virusom korona – navodi profesor i dodaje da bi ovako mogao da se smanji broj virusa u pljuvačci i šansa za infekciju preko usne duplje.

Stručnjak takođe smatra da bi medicinski radnici trebalo da operu zube neposredno pre oblačenja zaštitne opreme.

Nedostatak oralne higijene je, po njemu, mogao da utiče na ranjivu populaciju, posebno u domovima za stare, čiji korisnici nisu uvek mogli da računaju da će negovatelji redovno prati zube.

– Naviku pranja zuba barem dva puta dnevno u trajanju od dva minuta u ovim trenucima posebno treba promovisati – smatra profesor Adi, koga čudi što ova praksa nije promovisana kao jedna od preventivnih mera protiv korone.