Obavestite se na vreme! PROŠIRENE VENE mogu se lečiti OPERACIJOM, ali i tada se mogu javiti OVE KOMPLIKACIJE

Problemi sa venama mogu se javiti kod svih osoba, obično u srednjem ili poznijem dobu. U pitanju je proširivanje venskih kanala, praćeno jakim bolovima, otocima i deformitetom vena tokom vremena, što može da prouzrokuje druge komplikacije i zdravstvene probleme.

Pixabay.com

Lečenje proširenih vena može potrajati dugo, koje danas podrazumeva različite metode. Jedan od načina jeste operacija vena, koja se može obavljati na tradicionalne ili inovativne načine.

U zavisnosti od načina realizacije operacije, mogu se javiti komplikacije u periodu oporavka.

Komplikacije nakon operacije klasičnom metodom

Operacija vena na tradicionalan način je i dalje najpopularnija metoda rešavanja ovog problema. Sastoji se u pronalaženju oštećenih veza, koje se povezuju posebnim sajlama u predelu iza kolena ili kod prepona. Zatim se učvršćuju i povlače napolje podkožne vene, čime u telu ostaju zdrave vene, bez oštećenja. Međutim, postoje određene nelagodnosti koje se mogu javiti u postoperativnom periodu. Prvo, potreban je duži period oporavka, oko 4 nedelje, što je znatno duže nego kada se operacija vrši inovativnijim metodama.

Zatim, odstranjivanjem dela vene, zdrave vene traže reprodukciju i tog dela koji nedostaje, što nije izvodljivo, pa se javljaju ponovo nakon više godina problemi proširenih vena. S obzirom da je klasična operacija bolna, jer je izvlačenje vena iscrpno, tokom oporavka javljaju se intenzivni bolovi, a povremeno i tromboza krvi.

Period je prilično i stresan, zbog samog „čupanja“ vena, uz opštu anesteziju. Takođe, komplikacija je i javljanje otoka, jačih ožiljaka nakon operacije, jer mogu prouzrokovati unutrašnja krvarenja, kao i oštećenja drugih tkiva. Zbog svega navedenog, češće se primenjuju savremene operativne tehnike i metode.

Komplikacije nakon operacije laserskom metodom

Vene
Pixabay.com

Jedan od savremenih načina, kojim se efikasnije sprovodi operacija vena jeste upotreba lasera i naziva se još radiofrekventni endovenozni tretman. U pitanju je unapređena metoda, koja ne podrazumeva korišćenje igli, već se problem proširenih i bolnih vena rešava uz prislanjanje laserskog snopa svetlosti.

Laser emituje toplotu koja obnavlja vene tako do vrši slepljivanje oštećenih delova na osnovu emitovanja velike toplote. Intervencija traje svega oko 45 minuta u lokalnoj anesteziji, i zadržavanje u bolnici je jedan dan. To govori da su i manjemoguće komplikacije nakon operacija vena.

Naime, mogu da se jave povremeni bolovi i otoci, tokom narednih 10 dana maksimalno. Može da se javi niži nivo zapaljenja, ali samo površinskih vena, kao i tromboza, odnosno krvni ugrušak dubinskih vena. Takođe, nekada se javi crvenilo i vid opekotine, zbog reakcije na visoko toplotno i svetlosno zračenje lasera. Oštećenje nerava oko mesta gde je slepljivanje vršeno, javlja se u vidu privremenog gubitka osećaja u nogama.

Obavezno je nositi kompresivne čarape mesec dana, kako bi se izbegle sve druge komplikacije.

Kako umanjiti postoperativne komplikacije

Ukoliko dođe do komplikacija nakon operacije vena, obavezno je konsultovanje sa stručnim lekarom, i timom koji je izveo operativni zahvat. Uglavnom se daju lekovi protiv bolova, preporučuje nošenje kompresivnih i elastičnih čarapa, usporeno hodanje i nezatezanje dela noge na kome je izvršena operacija vena.

Utopljavanje nogu isto je dobro zbog pobojlšanja cirkulacije, kao i upotreba apotekarskih krema i proizvoda po preporuci lekara. Tek nakon mesec dana, a ponekad i više, preporučuje se aktivna šetnja, vožnja bicikla i druge aktivnosit koje obnavljaju mišiće.

Operacija vena spada u prilično rutinske zahteve, ali i oni mogu izazvati neke komplikacije tokom perioda oporavka. U zavisnosti od primenjene metode, one mogu biti manje ili više izražene. Bez obzira na to, saveti lekara su uvek dobrodošli, uz naznaku da je prvih 10 dana nakon operacije vena, kao i svake druge, najvažniji za uspešan oporavak.