Uprkos tome što su i žižu javnosti dospeli početkom novog milenijuma, koronavirusi prvi put su medicinski opisani 60-ih godina, kao jedni od uzročnika obične prehlade.

Koronavirusi primarno napadaju gornji respiratorni i digestivni trakt kod sisara i ptica, a za sada je poznato sedam sojeva koji napadaju ljude.

SMRTONOSNI VIRUS KOSI PO KINI: U izolaciji 33 MILIONA LJUDI, svi strahuju od subote

Stručnjaci smatraju da su koronavirusi uzročnici značajnog procenta prehlada kod dece i odraslih, a mogu da dovedu do razvoja upale pluća, bilo direktno virusne ili sekundarno uzrokovane bakterijske upale pluća.

Kod ljudi su najaktivniji tokom zime i proleća.

Epidemije SARS-a i MERS-a pokazale su koliko koronavirusi mogu da budu opasni. SARS je 2003. godine zarazio više od 8.000 ljudi, a smrtnost je bila čak 10 odsto. SARS ima i posebnu patogenezu, koja uzrokuje infekcije gornjeg i donjeg respiratornog sistema.

Novi koronavirus zarazio je više stotina ljudi, a preminulo je najmanje devetoro. Prvi slučaj “2019-nCoV” otkriven je krajem 2019. godine kod pacijenta sa upalom pluća u kineskom gradu Vuhan. Širi se sa čoveka na čoveka, a kineski stručnjaci navode da se adaptira i mutira.

ZASEDALA SVETSKA ZDRAVSTVENA ORGANIZACIJA: Da li treba proglasiti MEĐUNARODNU VANREDNU SITUACIJU zbog virusa u Kini?loading...