Obavezni na tanjiru: Saznajte kako krastavci leče i osvežavaju

Lepo vreme donosi i pregršt povrća koja treba da ubacite na svoj meni. Krastavci spadaju u tu grupu namirnica, a zašto treba da ih svakodnevno jedete, otkrićemo vam u tekstu.

Krastavac se sastoji od 97% vode, ima 9,7 kalorija na 100 grama, a bogat je vitaminima i mineralima.

Ovo su samo neke od stvari za koje su krastavci idealni lek.

Eliminišu toksine

Ako redovno jedete ovo povrće, možete da se oslobodite kamena iz bubrega, a voda iz krastavca deluje kao čistač organizma.

Bogati vodom
Kako biste sprečili da vam organizam dehidrira, jedite hladne krastavce jer sadrže više od 90 posto vode. Zbog toga su dobri i za osobe koje imaju problema sa viškom kilograma i s probavom.

Odlični za vrele dane

Krastavci hlade organizam i spolja i iznutra. Ako ste slučajno izgoreli na suncu, stavite kriške krastavca na ranu.

Bogati vitaminima

Ovo povrće je puno vitamina, zbog čega ne treba da ga gulite. Kora krastavca je bogata vitaminom C i zadovoljava visok nivo potrebe za tim vitaminom.

Regulišu visok i nizak krvni pritisak

Bogati su vlaknima, kalijumom i magnezijum koji regulišu i visok i nizak krvni pritisak.

Krastavce možete da jedete ili u salati ili da od njih napravite čorbu. U svakom slučaju obavezno ga uvrstite u svoj obrok i sačuvajte zdravlje na više načina.