OBAVEZNO NEKA BUDU DEO VAŠE ISHRANE: Jesen stiže, a s njom i namirnice koje smo čekali CELE GODINE!

Ako želite da uživate u jesenjim plodovima, a istovremeno da se zdravo hranite, sledećih pet namirnica bi trebalo da budu vaš prvi izbor!

pixabay.com

Bundeva

Ovo narandžasto povrće bogato je vlaknima koja su jako bitna kako bi vaš probavni sistem ostao zdrav. Bundeve su takođe krcate betakarotenom koji vaše telo pretvara u vitamin A, a koji se zatim brine za vaš vid i imunološki sistem.

Ne zaboravite ni na semenke koje su bogate fitosterolom – on prirodno snižava nivo lošeg holesterola u vašem organizmu. Semenke bundeve takođe pomažu u izlučivanju serotonina, hormona zbog kog se osećamo dobro.

Prokelj

Ako su vas roditelji ikada terali da jedete ove male zelene kuglice, radili su to s dobrom namerom. Prokelj je vrlo dobar izvor gvožđa, koje je potrebno za prenos kisonika kroz vaše telo. Takođe, prokelj sadrži i pristojnu količinu folata, vlakana i vitamina C i K.

Nar

Ovi maleni crveni dragulji vrlo su bogati antioksidansima, koji smanjuju upalne procese probavnog sistema i sprečavaju razna oboljenja. Nar je takođe bogat i vlaknima pa je dobar izvor vitamina B, C i K.

Cvekla

Svoju prepoznatljivu boju cvekla dobija od betalaina, koji joj daje i protivupalna svojstva i deluje kao antioksidans. Cvekla je bogata i folatima, vitaminom C kao i magnezijumom, a zbog količine vode od čak 90% takođe je odlična namirnica za mršavljenje.

Kruške

Kruške su bogate topivim vlaknima koja smanjuju nivo lošeg holesterola. Takođe, sadrže dovoljne količine vitamina C (koji pomaže u apsorpciji gvožđa) i bakra (koji ubrzava središnji nervni sistem).