OBAVEZNO ZNANJE KAD SU VRUĆINE: Ako izgorite, evo kako da najlakše umirite kožu

Preintenzivno izlaganje sunčevim zracima zna da bude štetno po izgled kože. Sigurno ste minimum jednom iskusili neprijatnost u vidu opekotina od Sunca.

Plaža Sunčanje more
Pixabay.com

Rutina nege kože tokom godine, u letnjim mesecima mora da obuhvata i preparate za zaštitu od Sunca. Čak i kada vodite brigu o tome da se ne izlažete previše njegovim zracima i štitite svoju kožu različitim kremama sa UV faktorom, može se dogoditi da neplanirano ostanete duže u gradu, baš u podne kada je Sunce najintenzivnije.

Neželjeno crvenilo, peckanje i neprijatnost pri dodiru posledice su takvog događaja. Šta radite u tom slučaju? Ako ne znate kako postupiti u ovakvim prilikama, donosimo vam danas jedno olakšanje – prirodne načine za saniranje opekotina od Sunca. I da, neki od njih su toliko prijatni da ćete i zaboraviti koja je njihova glavna svrha.

HLADNA OBLOGA – Nekoliko kockica leda u flaši filtrirane vode, i čist peškir koji ćete natopiti ovom tečnošću biće sasvim dovoljno da prestanete da osećate intenzivnu bol u predelu opekotine. Kada peškir postane temperature vašeg tela, jednostavno ga natopite ponovo. Ovu hladnu oblogu možete koristiti nekoliko puta dnevno, ne više od 15 minuta.

HAMAMELIS – VEŠTIČIJI LEŠNIK – Zahvaljujući svojim taninima, Hamamelis ima moćna protivupalna svojstva. Ova biljka pomaže pri zaceljenju kože i vrlo je efikasna u borbi protiv bakterija. Peškir je potrebno natopiti sokovima ove biljke i lagano ga prisloniti na opekotinu. Za razliku od vodenog tretmana ovaj prirodni lek možete duže držati na koži.

MLEKO – Možda zvuči čudno, ali zaista deluje. Proteini iz mleka su izuzetno korisni i mogu pomoći pri smirenju crvenila i osećaja izgorelosti. Peškir umočen u mleko i stavljen direktno na opekotinu stvara proteinski sloj koji ublažava bol i pomaže pri zaceljenju kože.

KESICE ČAJA – Ova metoda je posebno učinkovita kada se radi o opekotinama na licu, naročito u predelu oko očiju. Vrećice čaja od nane, kamilice ili zelenog čaja potrebno je potopiti u hladnoj vodi, ostaviti nekoliko minuta da se aktiviraju listovi čaja a potom ih direktno staviti na izgorela mesta.

SODA BIKARBONA – Soda bikarbona je nezamenjiva u kući, a ima svoj doprinos i pri izgoreloj koži. Ona može ublažiti upalu, smanjujući istovremeno osećaj svraba oko izgorelog mesta. Sve što treba da uradite jeste da ubacite šaku sode bikarbone u kadu sa mlakom vodom i uđete u nju na 15 minuta.