OBE BOLESTI IMAJU SLIČNE SIMPTOME: Kako razlikovati sezonski grip od korona virusa?

Dva simptoma mogu da otkriju istinu.

Prehlada
Foter / zmi66 - ZMIphoto / photo on flickr

Dele nas nepuna dva meseca do početka epidemije sezonskog gripa za koji se pretpostavlja da će se sudariti sa trećim talasom korona virusa u Srbiji.

Budući da obe bolesti imaju vrlo slične simptome, postoji nekoliko razlika koje će nam pomoći da razaznamo koji smo od ova dva virusa “zakačili”.

Simptomi gripa se javljaju vrlo brzo i podrazumevaju iznenadnu temperaturu, bolove u telu, osećaj umora i iscrpljenosti, suv kašalj, upalu grla i glavobolju. Poteškoće u spavanju, gubitak apetita, dijareja ili bol u stomaku, kao i osećaj mučnine koji se javljaju kod gripa takođe su povezani sa korona virusom.

Pa, koja su dva ključna simptoma za razlikovanje korone i gripa?

Arnold Monto, epidemiolog sa Univerziteta u Mičigenu navodi koji je jedan od načina da se razlikuju grip i korona virus jeste gubitak mirisa iako se javlja i kod jednog, i kod drugog virusa.

Ljudi sa gripom ili teškom prehladom takođe mogu izgubiti čulo mirisa, ali razlika je ta što je kod kovida gubitak mirisa iznenadan i jači, a to utiče na sposobnost razlikovanja slatkog od gorkog i može se desiti i bez začepljenja nosa, što nije slučaj kod gripa.loading...