Obeshrabrujuće istraživanje: Evo zašto se nikada nećemo osloboditi tumora

Nemački istraživači tvde da su otkrili da je drevni organizam sličan koralu već nosio gene raka koji mogu da se razviju u tumore i da je vrlo sličan ljudskom raku jajnika.

– Rak je star kao i višećelijski organizmi na Zemlji i verovatno nikada neće biti biti istrebljen – tvrdi vođa istraživanja za „Nature”.

Naime, nemački istraživači tvde da su otkrili da je drevni organizam sličan koralu već nosio gene raka koji mogu da se razviju u tumore i da je vrlo sličan ljudskom raku jajnika.

Ćelijske greške koje rezultuju rakom deluju neizbeno kod evolucije organizama, što ideju o „izlečenju raka” čini pomalo obmanjujućom, napominje se u studiji.

– Logika iza cele ideje je prilično naivna. Možemo da pošaljemo ljude na Mesec, ali ne možemo da iskorenimo rak – izjavio je istraživač Tomas Boš sa Kiel Univerziteta za „Washington Post”.

On i njegov tim predlažu da je potrebno da se fokusiramo na razumevanje nastanka bolesti i njenog tretmana umesto da se nadamo prostom rešenju.

– Naša studija pokazuje da ova bitka neće nikad biti dobijena, Međutim, poznavanje porekla neprijatelja je najbolji način da se sa njim borite – i dobijete mnogo bitaka – zaključuje on.