Obnova kičmene moždine je moguća

Hirurzi u Poljskoj, u saradnji sa naučnicima iz Londona, izveli su pionirsku terapiju transplatacije ćelija iz nosne šupljine u kičmenu moždinu.

Zahvaljujući pionirskoj terapiji transplantacije ćelija iz nosne šupljine u kičmenu moždinu Darek Fiduka (40), koji je bio paralizovan od grudi najniže, ponovo hoda uz pomoć specijalizovanih pomagala. Lečenje, prvo ovakvo u svetu, izveli su hirurzi u Poljskoj u saradnji sa naučnicima iz Londona, pišu novosti.

U tretmanu su korišćene specijalne (OECs) ćelije koje formiraju čulo mirisa. Ove ćelije omogućavaju nervnim vlaknima da se konstantno obnavljaju. U prve dve operacije, hirurzi su odstranili takozvane mirisne sijalice i posebno uzgajali ćelije da bi ih dve nedelje kasnije transplantirali u kičmenu moždinu.

– Neverovatno je videti kako kičmena moždina može da se regeneriše – izjavio je doktor Pavel Tabakov, koji je vodio poljski istraživački tim. – Nešto što je decenijama bilo nemoguće, sada postaje realnost.

Pre lečenja, Fiduka je bio paralizovan skoro dve godine, a već posle tri meseca od transplantacije je primetio promene nabolje kada su se formirali mišići na njegovoj levoj butini. Šest meseci nakon operacije on je mogao da načini kratke i privremene korake uz pomoć šipke za koju se držao i proteze na nogama koje mu pomažu tokom fizikalne terapije. Dve godine posle lečenja, on može da hoda uz pomoć šetalice. Vratio mu se osećaj u bešici, crevima i deo seksualne funkcije.

Profesor Guf Rajzman, šeg neuralne regeneracije na Koledž univerzitetu u Londonu koji je vodio britanski istraživački tim rekao je da je uspeh ovog čoveka „impresivniji od onog kada je čovek hodao po Mesecu”.loading...