Obratite pažnju: Koje namirnice blokiraju dejstvo lekova?

Određene namirnice poput mleka i grepfruta blokiraju dejstvo određenih medikamenata.

Istovremeno uzimanje pojedinih lekova i određenih namirnica može da izazove kontraefekat, upozoravaju lekari nemačkog nacionalnog udruženja, prenose Novosti.Ovo se posebno odnosi na kalcijum iz mleka, koji se u organima za varenje lako vezuje za određene lekove, stvarajući jedinjenja koja se teže rastapaju, zbog čega krvotok nije u stanju da ih apsorbuje. Pa tako, primera radi, pacijenti koji uzimaju antibiotike i preparate protiv nastanka i širenja osteoporoze, treba da sačekaju dva sata od trenutka uzimanja lekova, pa da konzumiraju mleko.

Loše interakcije stvara i istovremeno uzimanje antihipertenziva i sladića, u narodu poznatog i kao gospino zelje. Ova biljka zapravo sadrži supstance koje podižu krvni pritisak, zbog čega propisani lekovi ne mogu da postignu željeni efekat. Takođe, sladić oslobađa i kalijum, što može dovesti do slabljenja mišićne mase.

Grejpfrut treba da izbegavaju osobe koje uzimaju medikamente za regulisanje koncentracije holesterola u krvi, jačanje imunološkog sistema i imunosupresive, preparate koji sprečavaju odbacivanje organa nakon transplantacije.