OBRATITE PAŽNJU NA OVE PROMENE: Evo kako da prepoznate GLJIVICE na noktima

Čest problem kod mnogih jesu nokti lošeg izgleda, nekad mogu da prate i bolovi u stopalima, a uz sve to najčešće ide i neprijatan miris. Nabrojani simptomi nisu tu tek onako, već uglavnom ukazuju da osoba ima gljivice na noktima, koje su u početnoj, razvojnoj ili poodmakloj fazi svog postojanja.

Pixabay

Razlog koji mnoge natera da rešavaju problem koji imaju jeste estetske prirode, jer je vrlo neugodno imati ružne nokte prilikom nošenje sandala, prilikom odlaska na bazen, more i plažu, jer se vidi, a svakako problem postoji i prilikom izuvanja obuće kada se neprijatan miris intenzivira i momentalno širi.

Međutim, razlog lečenja bi trebalo da bude ipak najpre zdravstvene prirode, budući da gljivice na noktima nisu estetski problem jedino, već problem koji može izazvati veće komplikacije.

Kako gljivice na noktima nastaju?

Gljivice se prirodno nalaze na i u ljudskom organizmu, živeći u određenoj simbiozi sa ostalim mikroorganizmima, čime se stvaraju pogodni uslovi za funkcionisanje samog čovekovog organizma. Ali, onda kada se namnože preko dozvoljenih granica, dolazi do problema. Gljivice se najčešće talože na mestima koja su tamna, neprozračna, topla i vlažna, a stopala su najbolje stanište za njihovo razmnožavanje. Ako se ne vodi računa, onda dolazi do uvećavanja i stvaranja problema.

Gljivice na noktima i stopalima se mogu dobiti iz više razloga. Jedan od njih je taj kada često hodate po nekim vlažnim podlogama, kao što su okoline bazena, vlažni podovi, bilo da to zahteva priroda posla ili navike. Tu je, svakako, i nepažljivo obuvanje vlažnih čarapa ili dugo ostajanje u vlažnoj obući. Gljivice na noktima se mogu preneti i korišćenjem peškira ili čarapa osobe koja ih već ima, te pribora za uređivanje noktiju i stopala koje je koristila osoba koja ima gljivice, a pribora koji nije uredno dezinfikovan.

Sve ovo ukazuje na potrebu da vodite računa o higijeni u svakom trenutku, jer je to najsigurniji način da ćete zaobići gljivice na noktima, te nećete imati brojne probleme koje sa sobom donose.

Simptomi

Gljivice na noktima, kada se javljaju, ne pokazuju nikakve jasne simptome niti promene, zbog čega ih je teško i otkriti na samom početku kada se vrlo brzo uklanjaju. Najčešće kreću kao jedna tačkica u dnu ili na vrhu nokta koja se vremenom širi, dok ne zauzme celu nokatnu ploči. Onda se javljaju nokti koji su sasvim slabi i pucaju ili, pak, nokti koji su zadebljali, grubi, neravni, žute boje i koji imaju tendenciju da se odvajaju od podloge, a postoji i opasnost od njihovog otpadanja.

Kao što smo već rekli, osim estetski lošeg izgleda nokta, gljivice na noktima prati i neprijatan miris nogu, infekcija se može proširiti na kožu oko nokta, te celo stopalo. Zato, ova pojava zahteva brzinsko delovanje i lečenje.

Lečenje gljivica na noktima

Gljivice na noktima se mogu lečiti na različite načine. Tu su brojna biljna, prirodna esencijalna ulja, poput origanovog ulja, čajevca, lek od belog luka, sode bikarbone, koji mogu pomoći da se gljivice na noktima, iskorene. S druge strane, tu su medicinska sredstva, poput masti, olovki sa određenom  tečnošću, čijim se mazanjem gljivice suzbijaju i uništavaju, a u celom procesu najvažnija je redovna upotreba i upornost.