Obratite pažnju: Ovo povrće goji VIŠE I OD MESA

Istraživači sa Univerziteta Harvard dokazali su da neke sorte povrća zapravo ne doprinose gubitku težine, već mogu uticati i na gojenje.

Povrće
Pixabay.com

U istraživanju, koje je trajalo 20 godina, učestvovalo je 130.000 ljudi, a naučnici su pratili njihove navike u ishrani, kao i namirnice koje konzumiraju.

Na osnovu dobijenih podataka, stručnjaci su zaključili koje povrće zapravo doprinosi dobijanju na težini. Sa velikom sigurnošću su potvrdili da povrće koje najviše goji su kukuruz, krompir i grašak.

Ispitanici koji su češće konzumirali povrće bogato skrobom dobijali su na težini više od ispitanika koji su jeli druge vrste povrća.

Kukuruz se pokazao kao najgori sa 0.9 kilograma više tokom dve godine od povećanja porcije ovog povrća.

Krompir, grašak i kukuruz su loše ocenjeni jer imaju više kalorija i ugljenih hidrata od drugog povrća i imaju viši glikemijski indeks, što znači da brže podižu šećer u krvi tokom varenja. Ali, oni nikako nisu slatkiši i ne mogu to da budu. Grašak je dobar izvor vlakana sa 4 grama za 1/2 šolje. Krompir (beli i slatki) je među najboljim izvorima kalijuma. Ovo povrće ima hranljivu vrednost. Problem je u tome što se mnogi ljudi previše oslanjaju na njih. Oni ne jedu dovoljno široku paletu drugih vrsta poput lisnatog povrća, brokolija i boranije, koji sadrže mnoštvo vitamina i minerala za minimalne kalorije. Krompir, kukuruz i grašak su jeftini, blagog ukusa i generalno ih vole deca, što znači da neke porodice upadaju u kolotečinu da ih služe svakodnevno. Ključ za uživanje u ovoj hrani je umerenost, kontrola porcija i pametne tehnike pripreme.

Ako želite da smršate ili da zadržite trenutnu kilažu, jedite povrće bogato vlaknima poput karfiola, brokolija, kupusa i šargarepe. Takođe, preporučuje se i unos povrća s visokim procentom vode – paradajza, krastavca, zelene salate, tikvica, kelerabe ili rotkvica.

Zanimljivo je da osobe koje su jele povrće bogato vlaknima, poput pasulja, izgubile su na težini nakon nekog vremena.