OBRATITE PAŽNJU: Ovo su najčešći simptomi malokrvnosti

Krv
pixabay.com

Uvek pratite signale koje vam telo šalje. Ovo su najčešći simptomi nedostatka gvožđa u organizmu.

 

Neprestani umor i zadihanost

Ako se brzo i naglo zadišete tokom svakodnevnih aktivnosti kao što su hodanje, kućni poslovi ili vežbanje, moguće je da vašem organizmu možda fali gvožđe. Naša tela koriste gvožđe za proizvodnju hemoglobina koji se nalazi u crvenim krvnim zrncima, zaslužnim za prenos kiseonika. Manjak kiseonika u krvi dovodi do osećaja neprestanog umora.

Loša koncentracija

Ako ste primetili da vam je koncentracija loša i teško obavljate sve svakodnevne obveze koje ste ranije mogli da radite, moguće je da problem leži u smanjenoj količini gvožđa u organizmu.

Ravnodušnost

Jedan od mogućih simptoma nedostatka gvožđa može da bude i bezvoljnost i potištenost. Ako primetite promene raspoloženja i emocija, i nemate volje za stvari u kojima inače uživate, obavezno proverite krvnu sliku.

Bleda koža

Bleda koža može da bude pokazatelj smanjene količine gvožđa. Bedilo kože prouzrokovano je slabom cirkulacijom krvi i smanjenim brojem crvenih krvnih zrnaca.

Manje energije i lošija kondicija

Manjak gvožđa smanjuje fizičku sposobnost i izdržljivost organizma. Ako redovito vežbate, sigurno ćete primetiti davam fizička aktivnost postaje isuviše naporna.

Bolovi u mišićima

Ako nakon dužeg hodanja ili treninga osećate snažne bolove u mišićima, a niste radili ništa što inače ne radite, možda vam telo poručuje da mu fali gvožđa. Takvo stanje usporava oporavak mišića.

Lomljivi nokti

Kada nokti nisu čvrsti kao što su nekad bili, lako se lome i udubljeni su, pravo je vreme da uradite analizu krvne slike jer je moguće da imate manjak gvožđa u organizmu.

Česte bolesti

Ako celu zimu provodite prehlađeni i s raznim upalama, i često patite od bolesti disajnih organa, razlog za to može da bude nedostatk gvožđa.

Boja urina

Ako tokom mokrenja primetite da je boja urina prilično drugačija, odmah zakažite pregled kod lekara. Kada organizmu fali gvožđa, urin postaje ružičast ili čak crven.