OBRATITE PAŽNJU! Ovu namirnicu jedete svaki dan, a ona RAZARA VAŠ ORGANIZAM

pixabay.com

Jetra ima veoma važnu ulogu, čisti i prerađuje sve materije, pa je s pravom smatraju čistačem organizma. Zato je važno da je očuvamo zdravom i izbegavamo namirnice koje loše utiču na nju.

Nije novost da fruktoza u prerađenoj hrani utiče na stvaranje dijabetesa tipa 2, ali istraživanje tvrde da razara i zdravlje jetre. Fruktoza je šećer koji se prirodno nalazi u mnogim namirnicama, uključujući jabuke, višnje, mango, lubenice i kruške. Dodaje se u prerađenu hranu, kao što su kupovni sokovi, naročito gazirani, slatki mlečni proizvodi, konzervisano voće i mnogi kupovni slatkiši.

Američko udruženje za bolesti srca (AHA) preporučuje maksimalno 6 posto dnevnih kalorija iz dodanog šećera. Na primer, većina žena treba da unosi samo 100 kalorija (6 kašičica ili otprilike 25 grama) dodanog šećera dnevno, a muškarci 150 kalorija (9 kašičica, 36 grama).

Određene namirnice mogu da ubrzaju proces regeneracije organizma, a lekari su kao najefikasnije izdvojili one koje sadrže sladić.

Druge supstance koje popravljaju jetru uključuju karvakrol (isparljivo jedinjenje u origanu), kurkuma, korejski ženšen, vitamin E.