Od čokolade izlaze bubujice: Mit ili istina?

Nije čudno da ljude danas zbunjuje ishrana. Svakog dana čujemo neke nove informacije o hrani, a mnoge od njih su kontradiktorne. Pored toga, mnogo je i mitova u koje verujemo, a uopšte nisu tačni. Vreme je da raskrinkamo najveći od njih.

Sigurno ste čuli da bubuljice napadaju sve ljubitelje čokolade, ali to nije tačno. Naime, ne postoje dokazi o vezi između jedenja ove poslastice i „erupcija” na koži.

Još u 70-im naučnici su utvrdili da je to mit i da sastojci čokolade ne utiču na proizvodnju sebuma. Kasnija istraživanja to su potvrdila, ali uprkos tome, mnogi još uvek veruju da čokolada uzrokuje bubuljice.

Neke žene primećuju da im se ten iščisti kada smanje unos čokolade, ali vrlo je izvesno da su poboljšanja vezana za loš učinak drugih supstanci koje se nalaze u čokoladi – mleka ili šećera, na primer. Važno je da se dok jedete čokoladu setite da pojedete i hranljivije namirnice poput voća, povrća i pahuljica jer koži ne koristi jednolična ishrana.

U svakom slučaju, ako ne možete da odolite, pridržavajte se sledećih pravila: jedite samo tamnu čokoladu, jedite je samo ako ste zdravi i ne preterujte!