OD KORONE SVE VIŠE OBOLJEVAJU I DECA! Srpska doktorka otkrila ko su među mladima NAJTEŽI PACIJENTI

Načelnica Dečje klinike u KBC „Dragiša Mišović“ dr Olivera Ostojić istakla je na televiziji K1 da je situacija sa kovidom u dečjoj populaciji bolja nego što je bila pre mesec dana.

Pixabay.com

– U oktobru i novembru u našoj klinici bilo je 35 dece na bolničkom lečenju, a sada je taj broj od 13 do 15. Deca su dolazila sa teškom kliničkom slikom, imala su teške upale pluća, bilo je dece na respiratorima. Nekoliko dece je, nažalost, i preminulo u Srbiji od posledica korone. Zbog toga je važno da apelujemo na roditelje da je nužna vakcinacija dece uzrasta od 15 do 18 godina, tinejdžera. Naročito onih gojaznih. Oni su nam bili najteži pacijenti – kazala je dr Ostojić u emisiji „Kec na jedanaest“.

Kako je kazala dr Ostojić, njihovi skeneri pluća pokazivali su oštećenja koja su svojstvena odraslima.

– Tinejdžeri se najviše kreću i ostvaruju najviše kontakata. U najvećem broju slučajeva deca i tinejdžeri su asimptomatski nosioci bolesti, ali u nedeljama za nama videli smo teške kliničke slike i u njihovoj populaciji. U našoj bolnici na kiseoničkoj terapiji imali smo decu uzrasta 15 ili 16 godina, a težili su 100, 110 ili 115 kilograma. Uz koronu, gojaznost je gorući problem. Sve je više dece koja traže da se oslobode fizičkog vaspitanja u školama, naročito devojčice – kazala je dr Olivera Ostojić na K1.

Prema njenim rečima, glavni uzrok gojaznosti među mladima je hronična fizička neaktivnost i neadekvatna ishrana (fast food).