Od proleća se promenio, naučnici u čudu: PET DOKAZA DA KORONAVIRUS NIJE ISTI

Koronavirus u Srbiji ne posustaje, uprkos nadanjima da će na leto oslabiti. Umesto toga, sada ima više obolelih i preminulih.

Pixabay

Takođe, piše beogradski “Blic”, sve je više mladih među zaraženima, ima dosta obolele dece i pojavljuju se novi simptomi.

Taj list napravio je listu od pet dokaza da ovaj virus nije isti kao onaj koji nas je “napao” od kada je uvedeno vanredno stanje u Srbiji.

Prvi na toj listi dokaza je broj preminulih, drugi je više zaraženih u Beogradu u kom se dnevno testira i po 900 ljudi, a treći dokaz je, kako se dalje navodi, novi simptomi.

Četvrti dokaz je taj što među obolelima ima sve više dece i na kraju peti – oboleli imaju težu kliničku sliku.

Pored broja preminulih, lica na respiratorima još jedan pokazatelj može da nam ukaže na to da je korona sada drugačija nego pre mesec dana, a to je broj hospitalizovanih lica.

“Da su bolnice preopterećene i pune, to sada gotovo svakodnevno možemo da čujemo, a potkrepljeno je činjenicom da je sada i najveći broj hospitalizovanih lica od početka epidemi – 4091. Pre samo par nedelja, tačnije 20.06 broj hospitalizovanih lica bio je trocifren – 954”, ističe “Blic”.

Sigurno je da svi postavljamo isto pitanje – ima li ovome kraja?

Poznata doktorka Ana Gligić, međutim, nema ohrabrujući odgovor. Njen stav je da nije isključeno da ćemo dve, tri godine da se borimo sa ovim virusom.

“Moramo da budemo svesni da kovid-19 nikada neće nestati iz naše sredine“, kazala je dr Gligić, virusolog i nekadašnja šefica laboratorije u Institutu “Torlak” za „Politiku“ i dodala da ovakve viruse jedino nešto iz prirode može da natera da nestanu.

“To znači da će virus morati da protutnji kroz nas ili ćemo da dobijemo vakcinu. Ali ko zna kada će se vakcina pojaviti. Mnogo je teško nešto predvideti posle samo nekoliko meseci od pojave novog virusa. Kada sam radila, nekada je bilo potrebno da prođu po dve, tri godine da bih neki virus identifikovala i to uz pomoć Jejl univerziteta u SAD. Kovid-19 moramo da uhvatimo i za rep i za glavu, slikovito rečeno”, kaže dr Gligić, svetski priznata naučnica, koja je sedamdesetih godina prošlog veka bila na čelu tima koji je izolovao virus velikih boginja ili variolu veru.