Reč je o nazalnom spreju, čiji je glavni sastojak ketamin, disocijativni anestetik koji se koristiti u lečenju najtežih oblika depresije kod kojih ostali lekovi nisu imali efekta.

Za razliku od dosadašnjih antidepresiva, koji počinju da deluju tek nakon nekoliko sedmica od početka terapije, “spravatov” učinak je odmah primetan. To je posebno značajno kada je reč o pacijentima sa veoma teškim psihičkim stanjem i izraženim suicidalnim idejama, ističu američki naučnici.
Džom Man, psihijatar i naučnik sa Univerziteta Kolumbija, objašnjava da je sprej sa ketaminom prvi odobreni lek za lečenje depresije u poslednjih 30 godina koji na mozak deluje na jedinstven način.
Sprej za nos koji je razvila kompanija “Džonson i Džonson” sme se koristiti samo zajedno sa propisanim oralnim antidepresivom.
Zbog mogućnosti zloupotrebe, primenjuje se pod lekarskom kontrolom za vreme tretmana i dva časa posle. Pacijent ne sme da čuva sprej “spravato” u kućnoj apoteci.
S obzirom na to da je učinak ketamina mnogo snažniji nego kod konvencionalnih antidepresiva, uzima se samo jedanput u dve nedelje, navode naučni portali.


loading...