Odaberite prave sunčane naočare za zdravije oči

Dok se sunčamo uglavnom obraćamo pažnju da ne izgorimo i koristimo razne preparate kako bi se zaštitili od sunca. Naočare za sunčanje uglavnom koristimo kao modni detalj ne obraćajući pažnju na vid i zaštitu očiju.

Jeftine replike markiranih naočara za sunce koje kupujemo na ulicama većina populacije kupuje više da bi bili u trendu, nego kako bi zaštitili svoje oči od sunčevih zraka. Oftamolozi preporučuju da izbegavamo takve naočare, jer one u glavnom imaju dioptriju koja ne prija našim očima, a dok ih nosimo može doći do glavobolje. Iako odmah ne primetimo probleme sa vidom i očima, nedostaci se javljaju kasnije kao dugoročna ili čak pogubna oboljenja očiju.

Nekvalitetne naočare štete našem vidu, jer nam se oči kroz takva stakla dodatno naprežu. Takođe, štetni sunčevi zraci slobodno prolaze kroz ova stakla oštećujući površinu i dublje strukture oka. Posebno je važno da odabrete prave naočare za zaštitu od sunca za vašu decu jer su njihove zenice raširenije od odraslih, pa zrci prodirati više.

Dobar odabir sunčanih naočara podrazumeva kvalitetan vid bez napora i zaštitu očiju od štetnog delovanja UV zraka. Stakla na nočarima moraju da garantuju 100 odsto UVA i UVB zaštite, kako bi totalno zaštitili od sunčevih zraka. Takođe, trebalo bi da odabrati pravilan okvir, koji ne bi trebalo biti premalen kako zraci ne bi prolazili sa strane. Ram naočara bi trebalo da prati oblik lica, a može da bude i malo veći kako bi vam zaštitili i oči i kožu oko očiju. Ukoliko imate dioptriju kupite naočare sa odgovarajućim staklima u vašem ramu.

Da podsetimo, naočare za sunce bi trebalo da nosimo i tokom zimskih dana, zato izaberite model koji bi noslili tokom cele godine.

 loading...