Odgovor na pitanje koje zanima sve: Kako znati da li je istekao rok kućnom testu na KOVID?

I kod nas u apotekama mogu da se kupe kućni testovi na kovid, ali - kako da budete sigurni da "rade" kako treba?

Pixabay.com

Rok trajanja brzih testova na covid-19 može da istekne, što potvrđuje i slučaj iz Floride – u jednom skladištu istekla je valjanost više od 80.000 brzih testova zbog čega se pojavila zabrinutost da će sve testove morati da bace. Međutim, kompanija Abbott Laboratories koja proizvodi ove testove dobila je tromesečno produženje roka nakon što je Američkoj agenciji za hranu i lekove (FDA) dostavilo dodatne podatke.

Valjanost ovih testova, koji funkcionišu na uzorku brisa pacijenta, na kraju će isteći, ali, tačan datum isteka je otvoreno pitanje, delom i zbog toga što su se u priču uključili i neki novi proizvođači.

Kompanija Abbott ima dugogodišnje iskustvo u proizvodnji sličnih testova, a već je nekoliko puta produžila rok valjanosti testova na koronavirus, i to nakon što je dokazala da komponente ostaju stabilne.

Šta bude kad testovima istekne rok?

Emili Volk, predsednica Koledža američkih patologa i Metju Petengil, direktor kliničke mikrobiologije u Univerzitetskoj bolnici Tomas Džeferson za “Medical xpress” su objasnili kako valjanost ovih testova može isteći.

Kada je reč o brzim antigenskim testovima, ključne su dve komponente: tekući reagens koji se koristi za ekstrakciju proteinskih fragmenata iz uzorka pacijenta i prilagođena antitela koja su oslikana na testnoj traci.

Ako su proteini koronavirusa prisutni u uzorku, antitela se vežu na njih na način da traka menja boju, objasnila je Volk.

Obe komponente počinju da se razgrađuju u nekom trenutku, dodaje Petengil. To ne znači da će se testovi pokvariti na dan navedenog roka, ali bi tačnost testa mogla da počne da opada. Zbog toga svakako treba uvek koristiti test kojem nije istekao rok.

Sličan princip kao kod lekova

– To je isto kao i kada istekne rok trajanja kod lekova. I oni imaju rok valjanosti nakon kojeg više nisu toliko delotvorni.- ističe Volk.

Ipak, treba napomenuti da se kod testova za covid rok valjanosti može menjati u slučaju da proizvođač dokaže da su komponente i dalje stabilne. U slučaju testova iz skladišta na Floridi, valjanost je s 12 meseci produžena na 15.

Ako dođe do produženja roka, proizvođači to obično navode na svojim zvaničnim stranicama. Ako ste u dilemi, ipak se pridržavajte onog datuma koji je naveden na pakovanju.

Čuvati test na odgovarajućoj temperaturi

Petengil ističe da većina testova uglavnom ima prilično dug rok, te da su stabilni i duže od godinu dana.

Kompanija Abbott navodi da njihove testove treba skladištiti na temperaturi između 2 i 30°C, ali da test treba koristiti na sobnoj temperaturi. Slično važi i za neke druge testove na covid.

A šta ako je test bio izložen nekim temperaturama izvan tih raspona? Medical xpress navodi da će testovi i dalje biti ispravni, ali savetuje se da se ipak čuvaju na preporučenim temperaturama i u uslovima navedenim u uputstvu, prenosi “Nova”.