ODGOVOR NA “VEČNU DILEMU”: Da li je bolje TUŠIRATI SE ujutru ili uveče?

Pitanje koje je staro koliko i tuš - je li bolje tuširati se uveče ili ujutru. I dok većina odlučuje po ličnom hahođenju, stručnjaci sa Harvarda napokon su odgovorili na tu dilemu.

Tuširanje
Pixabay.com

Oni su otkrili kako nema razlike u čistoći tela tokom dana između onih koji se tuširaju ujutru ili uveče, pa je s higijenske strane samo doba nevažno.

No, postoje druge stvari na koje utiče – prvenstveno na stanje organizma.

Stoga nije dobro ograničiti se da budete samo jedan tip, već tuširanje treba prilagoditi i situaciji u vašem životu.

“Jutarnji tuš je bolja opcija kad su stvari na poslu stresne, ili ste pod pritiskom da budete kreativni. Takav tuš opušta, kognitivni procesi se regenerišu, a rešenja vam padaju na um uz puno manje napora”, ističe psiholog sa Harvarda, Šeli Karson.

Večernji tuš

Iz studije proizlazi kako je tuširanje pre odlaska u krevet dobro rešenje za ljude kojima je problem “isključiti se” i uspavati, budući da ono smanjuje nivo hormona stresa, kortizola.

Ono reguliše telesnu temperaturu i nakon tuširanja dolazi do prirodnog efekta hlađenja, pa je to prirodan način pripreme za san.

Dermatolozi takođe smatraju kako je tuširanje uvečebolje za one s kožnim problemima, jer se razni zagađivači nakupljaju na koži tokom dana.

Sapun i gel ne koristite svaki put!

Stručnjaci upozoravaju kako svakodnevno tuširanje, koliko god ugodno i poželjno u doba velikih vrućina i pojačanog znojenja, nije tako zdravo za kožu jer isušuje prirodne masnoće koje služe kao zaštita.

Agresivna sredstva sa puno deterdženta poput SLS-a (sodium laureth sulfate), kao i parabena mogu uzrokovati prekomerno isušivanje, pa i znojenje, pase savetuje tek povremeno koristiti gelove za tuširanje, a češće oprati se s običnom vodom.

Navike tuširanja su često i kulturološke, pa se na primer u Aziji ljudi češće tuširaju uveče, dok se u SAD-u obično tušira ujutru. U Evropi takvih pravila nema, pa su ljubitelji jutarnjeg kao i večernjeg tuširanja u sličnom broju.loading...