Renomirani časopis "Alexandria Journal of Medicine" , tokom ovog meseca je objavio rezultate istraživanja koji pokazuju da 92 odsto trudnica posle 36 nedelja trudnoće, osećaju probleme sa seksualnim uzbuđenjem, orgazamom i zadovoljstvom.

 

U trećem tromesečju, telo ulazi u fazu opuštanja, a često se smanjuje i seksualni nagon.

Bez obzira na to kakav seksualni život par inače ima, postoje neke stvari na koje bi svi trebalo da obrate pažnju a tiče se seksa tokom trudnoće.

1. NE: Ako je visokorizična trudnoća

Dr. Hilda Hačerson je za FOX News Lifestyle nabrojala neka rizična stanja kod kojih se ne savetuju seksualni odnosi: 

– Nepovoljan položaj posteljice (placenta previa)
– Problem skraćenog grlića materice
– Posle zašivanja vrata materice
– Kontrakcije

2. DA: Postaviti seks kao prioritet ako ga možete praktikovati

Zahvaljujući hormonu oksitocinu koji se kod žena izlučuje prilikom orgazma, seks je dobar za smanjenje stresa i anksioznosti. Seks će takođe ojačati vezu sa partnerom pre rođenja deteta, budući da su mnoga istraživanja pokazala da su u prvim godinama života deteta roditelji pod velikim stresom što se odražava i na seksualni život, objašnjava psiholog dr. Erika Markand.

3. DA: Isprobavanju različitih poza

Treba iskoristiti vreme u prvom tromesečju dok je stomak još malen i svi položaji su dopušteni. Nakon 16 nedelja kad se povećava materica, neki položaji u seksu, kao misionarski, više nisu dobra ideja.

– Seks na leđima može stisnuti veliku krvnu žilu iza materice koja se zove donja šuplja vena (vena cava) i sprečiti povratak krvi u srce. Trudnica tada može osećati vrtoglavicu ili kao da joj je pao tpritisak – objašnjava dr. Alisa Dvek, ginekolog u bolnici Mt. Kisco u Njujorku.

4. DA: Izbor pravog lubrikanta

Neki parovi koriste pomagala za vreme seksa, a najčešći je lubrikant. Zahvaljujući ludovanju hormona u trudnoći, kod žena će se pojaviti pojačan vaginalni sekret (leukoreja) i neće biti potrebe za dodatnim lubrikantima. 

Ali, ako se par odluči za lubrikant, treba uzeti onaj koji je baziran na vodi i izbegavati lubrikante na bazi petroleja ili mineralnih ulja koji mogu promijeniti pH vagine.

5. DA: Isprobavanje drugih oblika intimnosti

Ako niste raspoloženi za seks, postoje i drugi oblici intimnih odnosa kao što su ljubljenje, maženje, oralno zadovoljavanje ili masturbacija.

– Kod oralnog seksa pazite da partner ne bi duvao u vaginu jer, iako jako retko, to može uzrokovati vensku vazdušnu emboliju (blokiranu venu), koja može biti opasna po vaš život i život vaše bebe – objašnjava dr. Dvek.

6. NE: Seksu posle pucanja vodenjaka

Naravno da ljudi neće imati seksualne odnose nakon što pukne vodenjak, između ostalog i zbog rizika od infekcije.

– Seks neće započeti trudove ako ste u terminu ili ste ga već prošli, ali prostaglandin u spermi može pomoći sazrevanje cerviksa i orgazmi mogu uzrokovati kontrakcije materice. Dakle, ako ste raspoloženi, nema razloga zašto ne biste imali seksualni odnos – rekla je dr. Dvek.

7. DA: Razgovor o seksu

Za vreme trudnoće može se smanjiti želja za seksom i kod partnera, a ne samo kod vas. Istraživanje objavljeno 2014. u American Journal of Human Biology je pokazalo da se za vreme trudnoće vremenom smanjuje količina testosterona kod partnera. Trudnoća i nova beba mogu jako uticati na seksualni život, zato je dobro razgovarati o svemu, uključujući i seks.